FETÖ’cüler için serbest tarihî okuma

Minik ve parçalanmış hasım devletler hâline dönüşmüş bir Suriye’den daha iyisi olabilir miydi? Şia hâkimiyetini istediği zeminde güçlendirebilmenin tek yolu buydu.Hasan el Sabbah, Suriye’ye esrarlı...

Minik ve parçalanmış hasım devletler hâline dönüşmüş bir Suriye’den daha iyisi olabilir miydi? Şia hâkimiyetini istediği zeminde güçlendirebilmenin tek yolu buydu.
Hasan el Sabbah, Suriye’ye esrarlı bir “hekim-müneccim” olan İranlı bir vaiz gönderdi. O da Halep’e yerleşti. Hekim-Müneccim kısa sürede kenti yöneten Selçuklu Türk beyi Rıdvan’ın güvenini kazandı. Müritler kentte dolaşmaya, doktrinlerini vaaz etmeye, hücreler oluşturmaya başladılar. Selçuklu beyi Rıdvan’ın hasımlarını da birer ikişer katlettiler ve onun gözüne girdiler. Ancak hekim-müneccim beklenmedik biçimde ölünce Hasan, yerine bir başka İranlı danışman yolladı. Kuyumcu Ebu-Tahir Rıdvan’ı öylesine etkisi altına aldı ki hiçbir Halepli artık Rıdvan’ın yanına ulaşamaz oldu. Çünkü müritleri aşmak mümkün değildi.
Halep Kadısı İbn el Haşab ise Haşhaşiyun diye adlandırılan müritlerin en sert karşıtlarının başında gelmekteydi. Halepliler onlara Batînî adını taktı. Yani “Halkın önünde gözüktüklerinden farklı inanç taşıyanlar” anlamına geliyordu bu. Bu ifade müritlerin ancak görünüşte Müslüman olduklarını ima etmekteydi.
Bütün Müslümanların nefret ettiği Haşhaşiyun o yıllarda tüm Orta Doğu’yu kasıp kavuran ve işgal eden Haçlıların zaferinden büyük memnuniyet duymaktaydı. İbn el Haşab’a göre Haşhaşiyun ile Frenkler arasında var olan birlikte hareket ihanetle eşK değerdir.
Selçuklu Türk beyi Rıdvan’ın 1113 yılında ölümünün ardından, koruyup kolladığı Batıniler yani Haşhaşiyun, halkın hedefi oldu. Haşhaşiler, ev ev, sokak sokak kıstırıldı. Katliam öylesine büyük boyutlara vardı ki bazıları kalabalıklar tarafından linç edildi, diğerleri surlardan aşağı atıldı. Yüzlerce tarikat mensubu öldürüldü. Onların arasında Rıdvan’ı etkisi altına alan Hasan’ın adamı Kuyumcu Ebu Tahir de vardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bayram bitti, artık Mehmet Şimşek rüzgârı esecek! Sürprizlere hazır olun… 16 Nisan 2024 | 7.774 Okunma İsrail’le ticaret ve “Jet gibi açıklama” 11 Nisan 2024 | 2.691 Okunma Hareketlenen İran ve İsrail aparatları, İran’ın korkusu ve iktidarın algı yönetimi! 09 Nisan 2024 | 3.211 Okunma Kim bu AK Parti’deki NEO-LİBERALLER? 06 Nisan 2024 | 4.497 Okunma Beştepe, bir sorunumuz var… 04 Nisan 2024 | 6.982 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar