Erdoğan’a yeni bir tuzak mı kuruluyor?

31 Mart 2019 yerel seçimlerinin şüphesiz beka sorunu filan diye büyütülecek yanı yok. Ama sonuçta 15 yıldır aldıkları yenilgilere rağmen hâlâ azgınlıklarını sürdürebilen bir...

31 Mart 2019 yerel seçimlerinin şüphesiz beka sorunu filan diye büyütülecek yanı yok. Ama sonuçta 15 yıldır aldıkları yenilgilere rağmen hâlâ azgınlıklarını sürdürebilen bir muhalefetin görece olumsuz çıkabilecek sonuçları nasıl kullanıp istismar edeceğini de geçmiş ve güncel tecrübelerimizden yola çıkarak çok iyi biliyoruz.
Bu yüzden, beka sorunu değilse bile çok önemli. Bilhassa büyükşehirler.
24 Haziran seçim sonuçlarındaki yüzde 8’lik düşüşün tek müsebbibinin akraba kayırmacılığı, halkı küçük görme, nadanlık ve nobranlığı alışkanlık hâline getirme, belediyeleri rant kapısına dönüştürme, bir takım akçeli işlerde çeşitli yolsuzluklara karışma gibi türlü çeşitli iddialarla anılan yerel yönetimlerin başındaki isimler olduğu herkesin dilinde. İl ve ilçe teşkilatları yöneticilerinin de onlarla yarışırcasına halktan giderek kopmaları, “Küçük dağları ben meydana getirdim” edaları, yerel yönetimlerin akçeli işlerine dolaylı-dolaysız karışmalarından kaynaklı etkenlerin de bu oy düşüşüne tesir ettiği biliniyor.
 
KAYGILAR VE CAN SIKICI SÖYLENTİLER
Kısacası yanlış aday, kötü yönetimin sonucu ortada.
Bunun en çok farkında olan da zaten Başkan Tayyip Erdoğan. Böyle olduğu için de çıktı aday olmak için gerekli kriterleri tek tek sıraladı:
Vatandaşta karşılığı olan ve sevilen,
AK Parti’nin oyunun üstüne oy getirecek olan,
AK Parti teşkilatlarınca takdir edilen,
Sivil toplum örgütlerince desteklenen,
O ili kalkındırmak üzere geleceğe yönelik projeleri olan isimlerin aday olmalarını istedi Erdoğan.
Erdoğan mevcut belediyelerin karnesini de istedi ve bu görevi teşkilata verdi. Birkaç yazıda söz ettiğimiz ve sonuçlarını paylaştığımız üzere halkın arasına karışan AK Partili vekiller ve teşkilat mensupları vatandaşın şikâyetlerini, taleplerini, anlattıklarını Başkan Erdoğan’a raporladı.
Ancak son günlerde aldığım istihbaratlar çok can sıkıcı. Çünkü halkın çok tepkili olduğu kimi belediye başkanları aynı zamanda eski siyasetçi olduklarından ve teşkilatla çok sıkı ilişki kurabildiklerinden Başkanlığa yakın periferideki bazı isimleri aracı olarak kullanmakta, gerçeklerin Erdoğan’a ulaşmasını engellemeye çalışmakta. Korkum, bu tür ayak oyunlarıyla Erdoğan’ın kriterlerinin delinecek olması.
 
HALKLA İNATLAŞILMAZ
 
Halkın yüzde 80’inin nefret ettiği birini sırf halkın Erdoğan sevgisinin üstüne binerek yeniden belediye başkanı yapmaya çalışmak verilen emeklerin üzerine oturup heba etmek olacak. Süreci uzatarak, zamanı daraltarak, oldubittiye getirerek zaman kalmadı baskısıyla bu türden belediye başkanlarının yeniden aday olmalarını sağlamaya çalışmak, tekrar söylüyorum AK Parti’yi büyük hezimete uğratır. Bedeli ağır olur.
Halkla inatlaşılmaz. Geçmişte bunun örnekleri çok görüldü. Ne dedik?
 
YENİ YÜZLER
Peki, Cumhurbaşkanı ne diyor?
“Millet değişiklik istiyor”
Vatandaşın ezici çoğunluğu artık şu fikirde:
“Erdoğan’a güveniyoruz ama Başkanımızı yanıltabilirler. Bu yüzden endişeliyiz”
Erdoğan’ın geçen cuma AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’ndaki konuşmasının o can alıcı bölümüne bir kez daha bakmalı:
"Kim ki asli misyonunu(hizmet) unutup, partimizi kendi heva ve heveslerinin aracı hâline dönüştürmeye çalışırsa, onunla, açık konuşuyorum, külahları değişiriz. Bu tür konumda olan arkadaşlarımız varsa zaten aday adayı olarak bile karşımıza gelmesin, bizi de yormasınlar. Aday adayı olmasın, 'Bana müsaade' desin ve kenara çekilsin, yeni isimlerle yolumuza devam edelim. Çünkü partimizin 'AK' olan o isminin güzelliğini kimsenin lekelemeye hakkı yok. AK Parti kapısından içeri gurur, kibir, riya, fitne, fesat, hizipçilik, bencillik, haram, yalan kesinlikle girilemeyecek bir partidir, bunu böyle bilelim. Unutmayınız, milletimiz bizi kara kaşımız, kara gözümüz, endamımız, hoş sohbetimiz için değil, yaptığımız ve yapacağımız hizmetler için bu görevlere getirdi, bu görevlere getiriyor. Bu görevini unutup, kerameti kendinde görmeye başlayanlar eninde sonunda bu milletin tokadını yemeye mahkûmdur.”
Bu konuşmanın içeriği adaylık kriterlerini kısa boylu, göbekli, kel olmayanlar gibi fiziki görüntüyle izah edenler açısından daha fazla açık ve net olamazdı. Bu bir güzellik yarışması değil.
Türkiye yeni bir belirsizliği ve kaos ortamını kaldıramayacak. Bu yüzden yakın periferideki isimlerin halkın beklentilerini karartması, en azından gölge etmemesi en büyük beklenti.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
PKK’nın Avrupa’daki Türklere saldırıları ülkemiz için bir işaret 28 Mart 2024 | 2.269 Okunma Yalnızca vaatlerini değil FETÖ TV’lerindeki konuşmalarını ve ilişkilerini de hatırlamıyor 26 Mart 2024 | 3.851 Okunma Hükümet kamu yöneticilerini FETÖ’cülere karşı savunmasız bırakmamalı 23 Mart 2024 | 2.465 Okunma FETÖ’cü ve PKK’lı gençler! Özgür amcanız darbe için hazır, sizi bekliyor… 21 Mart 2024 | 3.332 Okunma İmamoğlu’nun asıl sancısı; Kandil’in kesin kararını henüz vermemiş olması mı? 19 Mart 2024 | 3.775 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar