Çok mu zenginiz? Avrupa tasarrufa giderken nedir bu rahatlık?

Türkiye Gazetesi Yazarı Fuat Uğur'un bugünkü (15.09.2022)''Çok mu zenginiz? Avrupa tasarrufa giderken nedir bu rahatlık?'' başlıklı yazısı.

Yılda 400 milyar metreküp gaz tüketen AB ülkelerinin bu kış 45 milyar metreküp civarında daha az gaz kullanması hedeflendi. Bunun için peş peşe tasarruf önlemleri açıklıyorlar. Almanya'da hükûmet, enerji tasarruf tedbirleri kapsamında kamu binalarının en fazla 19 santigrat dereceye kadar ısıtılmasına ve kamu binaları ile anıtların yanı sıra reklam panolarının ışıklandırmasının kapatılmasına karar verdi. Yüzme havuzlarının ısıtılması yasaklandı. Isı kaçağını önlemek için mağazaların kapılarını kapalı tutması zorunlu tutuldu. İngiltere, İspanya, İtalya ve Fransa da aynı önlemleri aldı ve halka 15 dakika yerine 5 dakika duş almayı önerdiler. Hatta duş yerine bundan 100 yıl önce olduğu gibi bezle silinmeyi önerenler de oldu. İsviçre'de sokaklara "Komşunuz evini 19 dereceden çok ısıtıyorsa ihbar edin 200 Frank ödül kazanın" afişleri asıldı. Mağaza vitrinlerinin ışıkları gece 01.00'den sabah 06.00'ya kadar söndürüldü. Bu arada sokak aydınlatmalarının yüzde 40 azaltılması ve kamu binalarının erken kapanması da öngörülüyor. Hatta alınan önlemler öyle etkili olmaya başlamış olmalı ki İspanya Enerji Bakanı Teresa Ribera ülkede elektrik kullanımının yüzde 6 azaldığını söyledi.

Avrupa ülkelerinin 45 milyar metreküp gaz tasarrufunun yıllık karşılığı ise Türkiye spot doğalgaz piyasasındaki fiyatlar (5 Eylül tarihi itibarıyla 1000 metreküp doğalgazın referans fiyatı 22 bin 400 lira) esas alındığında 1 trilyon 8 milyar lirayı buluyor. Yani 56 milyar avro. Çok büyük bir para ama Avrupa doğalgaz spot piyasalarındaki fiyatın çok daha yüksek olduğu dikkate alınırsa ödenecek paranın bunun en az yüzde 50 artacağını söyleyebiliriz.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin yılda iki defa açıkladığı elektrik ve doğalgaz fiyatlarına bakıldığında Türkiye ve AB ülkeleri kıyaslamasını yapabilmek mümkün.

Avro bazında elektrik Türkiye’de o kadar ucuz ki 37 ülke içinde 36. Sırada.  Ama satın alma gücüne (PPI) bakıldığında Türkiye elektriğin en pahalı olduğu 4. Ülke. Bizden önce Romanya, İspanya ve Almanya geliyor.

Doğalgazda durum tamamen Türkiye lehine.

Avro bazında doğalgaz kWh ücretinin en düşük olduğu ülke Türkiye. En yüksek fiyatlı doğalgaz kullanan ülkeler İsveç, Danimarka ve Hollanda.

Satın alma gücünde de Türkiye’de doğalgaz fiyatı AB ortalamasından çok düşük; 28 ülke içinde 19. sırada. Satın alma gücünde doğalgazın en yüksek olduğu ülkeler İsveç, Bulgaristan ve Makedonya.

Ama bunun sebebinin hükûmetin sübvansiyonlarla halkın alım gücüne katkı sağlamasından kaynaklı olduğunu da biliyoruz tabii.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
PKK’nın Avrupa’daki Türklere saldırıları ülkemiz için bir işaret 28 Mart 2024 | 2.269 Okunma Yalnızca vaatlerini değil FETÖ TV’lerindeki konuşmalarını ve ilişkilerini de hatırlamıyor 26 Mart 2024 | 3.851 Okunma Hükümet kamu yöneticilerini FETÖ’cülere karşı savunmasız bırakmamalı 23 Mart 2024 | 2.465 Okunma FETÖ’cü ve PKK’lı gençler! Özgür amcanız darbe için hazır, sizi bekliyor… 21 Mart 2024 | 3.332 Okunma İmamoğlu’nun asıl sancısı; Kandil’in kesin kararını henüz vermemiş olması mı? 19 Mart 2024 | 3.775 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar