Bu anketin mesajı AK Parti’ye

Soğukkanlı bir tahlil için üzerinden zaman geçmesini beklediğim için ORC’nin anketini ve sonuçlarını değerlendirmeyi bugüne erteledim. 24 Haziran seçim sonuçlarını en isabetli tahmin eden...

Soğukkanlı bir tahlil için üzerinden zaman geçmesini beklediğim için ORC’nin anketini ve sonuçlarını değerlendirmeyi bugüne erteledim.
24 Haziran seçim sonuçlarını en isabetli tahmin eden araştırma şirketlerinin başında gelen ORC’nin, son kamuoyu araştırmasında yerel seçimler için elde ettiği sonuçlar durumu net olarak ortaya koyuyor:
AK Parti’nin oyu yüzde 32.4, CHP’ninki yüzde 23.9, MHP yüzde 15.7, HDP yüzde 5.1 ve İP yüzde 2.4.
1-CHP kemik oyunu muhafaza ediyor. Yani parti belediye başkanlıkları için korkuluk koysa yine seçilecek.
2-MHP 24 Haziran sonuçlarını da aşmış durumda ve yükselişte.
3-AK Parti oylarında ise dramatik bir düşüş var.
4-HDP ve İP de dibi bulmuş durumda.
CHP oyunu muhafaza ettiğine, MHP yükselişte olduğuna göre AK Parti’nin oyları neden düştü? Soru bu.
Bunun tek sebebi var:
Araştırmada ADAYA BAĞLI seçeneğini işaretleyenlerin oranı yüzde 20.
İşte bu yüzde 20’lik kitlenin tamamına yakını mesajını AK Parti’ye vermekte:
AK Parti “24 Haziran seçimlerinde sandıktan gelen mesajı aldı mı?” sorusunun altını çizen bir anket sonucu bu. Bu düşüşte ve anket sonucundaki sonuçlarda yerel yönetimlerin payının hayli güçlü olduğunu söylemek yanlış olmaz.
AK Parti ve tabii Genel Başkan Tayyip Erdoğan bu mesajı çok önceden aldı fikrimce. AK Partili üst düzey görevlilerin “Tebdil-i kıyafet” halkın nabzını tutmak için haftalarca bölge bölge, il il gezip yaptıkları yüz yüze konuşmalar raporlandı ve yerine gitti. Bu konuyu daha evvel de “Halk YENİ YÜZLER istiyor” diye yazdık. Nitekim Tayyip Erdoğan geçen hafta “Millet değişim istiyor” dedi.
 
MEVCUT VEYA ADAY BELEDİYE BAŞKANLARI İÇİN YOL HARİTASI
 
Yerel seçimler için vakit daralıyor. Şimdiden binlercesi aday olmak üzere hazırlanıyor. Adaylar kimlerden ve hangi kriterlere göre seçilecek, onlar için nasıl bir rota belirlenecek? AK Parti’nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin söylediği gibi “Kel, göbekli, kısa boylu” olmamak bir avantaj sağlayacak mı?
Çalışmak ve başkanı olduğu şehre katkıda bulunmak, şehrini yaşanabilir kentler arasına katma konusundaki liyakati dışında başka özelliklere de ihtiyaç var:
1-İdaresi altındaki personeli adalet, ehliyet ve liyakat prensipleri ile idare etmesi, personel idaresinde kimseye, hiçbir hususta haksızlık, adaletsizlik yapmaması.
2-Belediye başkanlarının kendi PR’ları için koca koca ciltli kitaplar bastırıp, halkın parası ile kendi şahsi reklamına girişmemesi. Bu konuda dijital medya sınırsız imkânlar sunuyor üstelik.
3-AK Parti ilçe belediye başkanları örneğin yardım olarak AK Parti teşkilatlarına vasıta, araç-gereç, kırtasiye malzemesi vs. vermemelidir. Belediye herkesin belediyesidir. Oradaki bütçede örneğin CHP’linin de hakkı vardır.
4-Belediye başkanları halkın içinde korkusuzca dolaşmalı. Vatandaşı, esnafı, camiyi ziyaret etmeli. Tıpkı Mustafa Sarıgül gibi "Düğünevine tefçi, cenaze evine yasçı" olmalıdır.
5-Hem belediye başkanı, hem ilçe teşkilat başkanı kendi üstlerinin gönlüne girmeye değil, halkın gönlüne girmeye çalışmalıdır.
 
AK PARTİ TEŞKİLATLARI VE YÖNETİCİLERİNİN DURUMU
 
Yıllardır yanlış teşkil usulünden kaynaklı bir problem var. Kimsenin bilmediği tanımadığı isimler yeni dönem ilçe yöneticileri oldu. Hepsinin derdi bir şekilde olağan görev süresini doldurup CV’lerine bunu yazacak olmak.
Sorunların kökenindeki temel sebep bu.
Yapılması gereken nedir? Önce ENTELEKTÜEL LİYAKAT.
1-Hiç kimse tepeden paraşütle teşkilatlara atanmamalı. “Torpili” ve akademik CV’si ne olursa olsun herkes belli bir kariyer kulvarından geçerek kademe yönetimlerine veya başkanlıklarına gelmeli.
2-Mahalle teşkilatında en az 2 yıl görev almamış, bu süreçte en az 1 seçim görmemiş kişi ilçe yönetim kuruluna girememeli.
3-Mahalle başkanlığı yapmamış kişi, ilçe başkanı olmamalı. İlçe başkanı olmamış kişi de il başkanlığına seçilmemeli.
4-İlçe ve il başkanı olabilmek için, parti okulundan yüzde 80 başarı ile “uzman siyasetçi” belgesi alınmalı.
5-Uzmanlık eğitimi müfredatında Anayasa, Siyasi Partiler Kanunu, parti tüzüğü ve yönetmelikleri, seçim mevzuatı, belediye mevzuatı şeklinde “SİYASİ HUKUK” dersleri olmalı, bu derslerin bağımsız olarak sınavları yapılmalıdır. Ayrıca tarih, ekonomi, dış politika derslerinden oluşan “entelektüel eğitim” verilmelidir.
Bir diğer kriter AHLAKİ LİYAKAT şartı.
Haram-Helal bilmeyen, hırsızlık arsızlık peşinde koşan, yetim malına göz diken, eline, diline, beline hâkim olamayanlar, çevresinde ve mahallesinde yapılacak olan istihbaratı “uygunsuz" çıkan tipler elenmelidir.
SOSYAL LİYAKAT da son derece önemli. Bir siyasetçi buzdolabı gibi soğuk, asosyal tip olamaz. İnsan arasına çıkmaya cesareti olmayan, kendi evinin sokağında yürüse selam verdiği kişi sayısı 3’ü geçmeyen, kendi komşuları tarafından dahi tanınmayan-bilinmeyen tipler elenmelidir. Siyasetçi girişken-konuşkan, öz güven sahibi olmalıdır.
Evet, bu şekilde teşkilatlarda kariyer kulvarı ve eğitim-sınav sistemi uygulandığında AK Partiye 18 yaşında katılan bir genç, en fazla 10 yıl içinde çok iyi bir belediye başkan adayı, çok iyi bir vali, akabinde yeteneğine ve diplomasına göre bakan vb. olacaktır. Hepsi şahsiyeti, yeteneği ile o mevki ve makamlara layık olma potansiyeli taşıyacağı için milletine "firavunluk" yapmayacak, birtakım eski başbakanlar ve cumhurbaşkanları gibi liderine ihanet etmeyecektir.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
PKK’nın Avrupa’daki Türklere saldırıları ülkemiz için bir işaret 28 Mart 2024 | 2.119 Okunma Yalnızca vaatlerini değil FETÖ TV’lerindeki konuşmalarını ve ilişkilerini de hatırlamıyor 26 Mart 2024 | 3.838 Okunma Hükümet kamu yöneticilerini FETÖ’cülere karşı savunmasız bırakmamalı 23 Mart 2024 | 2.465 Okunma FETÖ’cü ve PKK’lı gençler! Özgür amcanız darbe için hazır, sizi bekliyor… 21 Mart 2024 | 3.331 Okunma İmamoğlu’nun asıl sancısı; Kandil’in kesin kararını henüz vermemiş olması mı? 19 Mart 2024 | 3.775 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar