Barzani’nin bağımsızlık kararı… Yeni bir kriz mi?

Sonunda açıklandı. Resmî adıyla Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı olan Mesut Barzani parlamentoda yer alan siyasi parti temsilcileriyle Erbil’in Selahaddin kasabasında bir araya geldi ve 25 Eylül’de...

Sonunda açıklandı. Resmî adıyla Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı olan Mesut Barzani parlamentoda yer alan siyasi parti temsilcileriyle Erbil’in Selahaddin kasabasında bir araya geldi ve 25 Eylül’de referandum, 6 Kasım’da da milletvekili seçimlerinin yapılmasına karar verdiklerini açıkladı.
Bağımsızlık Irak Kürdistanı’nın öteden beri gündeminde.
Ama hep “Şimdi zamanı mı?” sorusuyla karşılaştılar bugüne dek.
Dört gün önce IKBY Sözcüsü Sefin Dizayi Habertürk gazetesinden Nalân Koçak’a verdiği röportajda buna karşı bir soruyla cevap verdi:
“Kürtler için son 100 yıldır şartlar ne zaman müsait oldu? Hangi şartlar olursa uygun olacak, biri bize anlatsın. Bizce şartlar uygun.”
Barzani’nin referandum kararı iki nedene bağlı olarak gelişti.
1-Barzani’nin görev süresi doldu ve muhalefetin bastırmasına rağmen seçimlere gidilmiyordu. Kendinden sonra kim gelecekti ve seçilebilecek miydi? Özellikle dış destekli ve Soros’cu Goran (Değişim) Partisi’nin ne yapacağı hiç belli değildi. Öte yandan Talabani de vardı. O hâlde referandum kararıyla seçimleri öteleyebilirdi. Dahası referandumdan çıkacak evet kararının rüzgârını arkasına alabilirdi. Nitekim bunu yaptı ve 25 Eylül Referandum, 6 Kasım da milletvekili seçimleri için belirlenen tarihler oldu.
2- Adil olmak gerekirse Sefin Dizayi’nin dediği gibi şartlar Kürtler için hiç uygun olmadı yüzyıllardır. Bu gidişle de hiç olmayacak. Ancak öyle görünüyor ki Barzani yönetimi bu kez “şartlar meselesi”ni tersten okuyup, Orta Doğu’daki şu son kargaşayı fırsat bilerek referandum kararı almışa benziyor.

BAĞIMSIZLIK KARARININ FATURASI KİME ÇIKAR?

Şimdi sorulan soru şu:
Bu kararın IKBY ve Barzani’ye faturası olmaz mı?
Bağdat merkezî yönetimi hemen sert bir biçimde protesto etti. Keza Türkiye Dışişleri Bakanlığı da öyle. Beklenen bir kınamaydı ve çok eminiz ki Barzani yönetimi açısından sır değildi.
Peki, “Türkiye ne yapmalı ve ortaya çıkan nur topu gibi yeni krizi nasıl yönetmeli?” sorusuna cevap vermeden önce şunu belirtmek gerek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
PKK’nın Avrupa’daki Türklere saldırıları ülkemiz için bir işaret 28 Mart 2024 | 2.269 Okunma Yalnızca vaatlerini değil FETÖ TV’lerindeki konuşmalarını ve ilişkilerini de hatırlamıyor 26 Mart 2024 | 3.851 Okunma Hükümet kamu yöneticilerini FETÖ’cülere karşı savunmasız bırakmamalı 23 Mart 2024 | 2.465 Okunma FETÖ’cü ve PKK’lı gençler! Özgür amcanız darbe için hazır, sizi bekliyor… 21 Mart 2024 | 3.332 Okunma İmamoğlu’nun asıl sancısı; Kandil’in kesin kararını henüz vermemiş olması mı? 19 Mart 2024 | 3.775 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar