Böyle BM olmaz olsun

Hürriyet yazarı Fuat Bol bu hafta 'Böyle BM olmaz olsun' başlıklı yazısını kaleme aldı.

BM, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, 1945’de dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir işbirliği oluşturmak amacıyla kuruldu.

Kuruluşunda 51 üye olan ülke sayısı bugün itibarıyla 193’e ulaşmıştır. Merkezi New York’tadır. Sözde en etkili organı, beşli çetenin (ABD, İngiltere, Rusya, Fransa, Çin) oluşturduğu Güvenlik Konseyi’dir.

Beşli çete ifadesini bilerek kullandık; hani, Sayın Erdoğan diyor ya “Dünya beşten büyüktür” diye; BM Güvenlik Konseyi’nde yer alan ve VETO hakkı bulunan bu ülkeleri kastediyor.

Bunun manası şudur: BM Güvenlik Konseyi’nde, herhangi bir konuda oylama yapılsa ve Konsey’in üyelerinden bu beşli çetenin biri dışında hepsi evet dese, bu üyelerden bir teki hayır dese, sonuç hayır çıkar.

İşte son örnek: Brezilya’nın, Filistin-İsrail savaşında ateşkes talebi oylandı, iki üye çekimser, diğerlerinin evet demesine rağmen bir tek ABD’nin vetosuyla karar alınamadı.

Görüldüğü şekliyle, dünya, bu beşli çete olarak zikrettiğimiz ülkelerin bir tekinden bile büyük değildir. ‘Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa. Yaşasın, kefenimin kefili karaborsa!’ (N.F.K.)

Emperyalistlerin zulümden ve sömürüden yana oluşturdukları bu haksız ve hukuksuz sistemde, hak ve hakikat namına hiçbir oluşa imkân ve ihtimal yoktur ve olamaz.

Nitekim olmamaktadır, olamamaktadır.

Devamlı tekrarladığımız, değişmez bir gerçek var; o da hükmü, galip (güçlü) olanın koymasıdır. İnsanlık tarihinde, güç, çok az zaman dilimlerinde adil kişilerin veya yönetimlerin elinde bulunmuştur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim analizi -6- 27 Nisan 2024 | 47 Okunma Seçim analizi -5- 24 Nisan 2024 | 167 Okunma Seçim analizi -4- 22 Nisan 2024 | 220 Okunma Davanın düşük çocukları 17 Nisan 2024 | 187 Okunma Örnek siyasetçi Bahçeli 15 Nisan 2024 | 462 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar