Yapıcı belirsizlik ve Astana süreci

TÜRKİYE, Suriye politikasını doğru yönde değiştirmenin olumlu sonuçlarını görüyor.Ankara, ABD ile bir yere varamayacağını anladı. Rusya ile yakınlaşarak, Fırat Kalkanı ile sahada etkili bir...

TÜRKİYE, Suriye politikasını doğru yönde değiştirmenin olumlu sonuçlarını görüyor.
Ankara, ABD ile bir yere varamayacağını anladı. Rusya ile yakınlaşarak, Fırat Kalkanı ile sahada etkili bir konuma geldiği gibi ABD’siz masada da yer aldı.

Türkiye’nin konumu Moskova’da, Rusya-Türkiye-İran’ın vardığı uzlaşma ve ortak bildiriyle daha da güç kazanmış oldu.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov’un menfur bir suikastla katledilmesi -tetiği çektirenler amaçlamış olsa bile- iki ülke ilişkilerini bozmadı aksine güçlendirdi.

Türkiye-Rusya-İran arasında kurulan işbirliği dün gece yürürlüğe girmesi beklenen ‘kalıcı ateşkes’ ve Astana’da kurulacak masayla ‘siyasi çözüm’ kapısını da açtı.

Suriye rejiminin de Rusya üzerinden dolaylı olarak dahil olduğu Moskova uzlaşmasının dört tarafı var. Ortaya çıkan bir uzlaşma metni olduğu için taraflardan hiçbirinin görüşlerinin tam olarak metne yansıması beklenemezdi. Rusya, İran, Türkiye ve dolaylı olarak Esad rejimi de belirli esneklikler göstererek, ortak bir bildiriye imza atmış oldu.

Şimdi önümüzde ‘siyasi çözüm’ amacıyla başlayacak Astana süreci var. Kalıcı ateşkesten sonra Türkiye, Astana’da kurulacak masa için hazırlanıyor.

Neresinden bakılırsa bakılsın, bu gelişmeler Türkiye açısından olumludur.

İNCE POLİTİKA
Türkiye’nin Suriye konusundaki önceliği PKK ve DAEŞ terör örgütleri. Ankara, bu iki örgütün de sınırımızda egemen olmasını istemiyor, bunu bekası açısından büyük tehdit olarak görüyor. Türkiye’nin amacı bu tehdidi ortadan kaldırmak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yerindelik Denetimi 22 Nisan 2024 | 1.165 Okunma CHP Örnek Olmalı 19 Nisan 2024 | 226 Okunma Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 512 Okunma Türkiye'nin Gazze Konusundaki Duruşu 15 Nisan 2024 | 183 Okunma Meral Akşener Neden Başarılı Olamadı? 10 Nisan 2024 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar