Türkiye’nin yumuşak gücü

Somali’de çöken devlet yapısı, BM öncülüğünde, uluslararası toplum tarafından yeniden inşa edilmeye çalışılıyor ama henüz başarılı bir sonuç alındığı...

Somali’de çöken devlet yapısı, BM öncülüğünde, uluslararası toplum tarafından yeniden inşa edilmeye çalışılıyor ama henüz başarılı bir sonuç alındığı söylenemez... Türkiye, Somali’nin genelinde en etkili yumuşak güç konumunda. Kızılay’ın yardım ve hizmetleri halk üzerinde çok büyük güven ve sempati oluşturmuş durumda

Somali’deki iç savaş 25 yıldır sürüyor.
1991’de başlayan iç savaş ülkede taş üstünde taş bırakmamış...
İnsan kaybı ise yüz binlerle ifade ediliyor.
İç savaş, sadece kentleri, köyleri değil, devleti de yıkmış durumda.
Başkent Mogadişu’da gördüklerimiz, ülkede bir “devlet ve devlet otoritesi”nden söz etmenin mümkün olmadığını gösteriyor.
Çöken devlet yapısı, Birleşmiş Milletler’in (BM) öncülüğünde, uluslararası toplum tarafından yeniden inşa edilmeye çalışılıyor ama henüz başarılı bir sonuç alındığı söylenemez.
Türkiye’nin tek başına Somali’ye yaptığı yardım, BM çatısı altında bütün dünyanın yaptığı yardımdan daha fazla ve daha adil...

Patlamamış sokak yok

Mogadişu’daki tek güvenli bölge BM kontrolündeki havaalanı bölgesi.
Bu bölge dışında güvenli herhangi bir sokak yok.
El Şebap milislerinin ne zaman, nerede ortaya çıkacakları ve nereyi patlatacakları belli değil.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinden bir gün önce de başkentte iki büyük patlama oldu.
Bu bombalı eylemlerin Erdoğan’ın ziyaretini ertelemesine yönelik olduğu yorumları yaygındı. Ancak Erdoğan ziyaretini ertelemedi. Somali’yi ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı oldu.
Güvenli havaalanı bölgesinden çıkan ve Mogadişu’ya giden ilk yabancı devlet adamının Erdoğan olduğu da Somalili yetkililer tarafından belirtildi.
Mogadişu’ya Somali ordusunun koruduğu zırhlı araçlarla gidebildik. Yollar bombalamalar yüzünden engebeli arazi gibiydi. Ana caddeye açılan tüm sokakların çıkışları Somalili askerler tarafından tutulmuştu. Sokak içlerine doğru baktığımızda tamamının harabeye döndüğünü gördük. Bu harabelerde yaşayan özellikle Somalili kadınlar, yol boyunca Türk konvoyuna sevgi gösterileri yaptılar. Müziklerle, danslarla karşıladılar.

Türkiye’nin rolü

El Şebap terörü altında günlük yaşamın felç olduğu Mogadişu’da Türkiye ve Türklerin ayrı bir yeri var.
Somali hükümeti ve halkının Türkiye’ye güveni çok güçlü...
Bunun iki nedeni var: Birincisi, Türkiye’nin en kanlı çatışmaların sürdüğü dönemlerde bile Kızılay üzerinden hiçbir ayrım ve çıkar gözetmeksizin gıda ve sağlık yardımı yapması, bunu kesintiye uğratmadan sürdürmesi; ikincisi ise Türk Deniz Kuvvetleri’nin Aden Körfezi’ndeki görevi sırasında Somalili korsanlara karşı çok başarılı bir mücadele vermesi, Somali güvenlik güçlerine her zaman yardımcı olması.
Tabii, işbirliğinin temelinde Osmanlı dönemine kadar dayanan tarihi geçmişin de etkisi olduğunu unutmamak lazım...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP Örnek Olmalı 19 Nisan 2024 | 219 Okunma Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 505 Okunma Türkiye'nin Gazze Konusundaki Duruşu 15 Nisan 2024 | 181 Okunma Meral Akşener Neden Başarılı Olamadı? 10 Nisan 2024 | 421 Okunma Düzen Değişikliği Ve Denetim 08 Nisan 2024 | 103 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar