Komuta heyetine düşen görev

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları, Cumhuriyet ve Türk Silahlı Kuvvetleri TSK) tarihinin en ağır olaylarından biriyle karşılaştı. Deniz Kuvvetleri Komutanı hariç diğer komutanlar en...

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları, Cumhuriyet ve Türk Silahlı Kuvvetleri TSK) tarihinin en ağır olaylarından biriyle karşılaştı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı hariç diğer komutanlar en yakınlarındaki silah arkadaşları tarafından derdest edildiler. 15 Temmuz gecesi yaşanan kanlı darbe girişimi, FETÖ’nün TSK içinde ne kadar etkin hale geldiğini gösterdi.

15 Temmuz gecesinin bütün Türkiye, TSK için ağır bir travma yarattığı kuşkusuz. Komuta heyeti için bunun daha da ağır olduğu bir gerçek.

Bu olay karşısında Genelkurmay Başkanı da dahil komutanların istifaya hazır olduklarını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ilettikleri ve takdire bıraktıkları biliniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Dere geçilirken at değiştirilmez” diyerek, komuta heyetinin görevine devam etmesinden yana tercih kullandı.

Komuta heyeti bu karardan sonra bir yandan TSK’nın asli görevini eksiksiz yerine getirmesi için çalışırken bir yandan da TSK içinde kendini gizlemeyi başarmış diğer FETÖ mensuplarını saptamaya çalışıyor. Saptananların TSK ile ilişkisi kesiliyor ve suç isnadı olanlar yargıya gönderiliyor.

Ortaya çıkan bilgiler her üç kuvvette de hâlâ küçümsenmeyecek sayıda FETÖ’cü subay ve astsubay olduğunu gösteriyor. Bunların saptanıp TSK dışına çıkarılması Türkiye’nin ve TSK’nın geleceği için hayati önem taşıyor.


KUMPASIN AMACI
15 Temmuz kanlı darbe girişimi Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi davaların kumpas olduğunu daha net biçimde ortaya çıkardı.

Anlaşıldı ki, bu kumpas FETÖ’cü subayların önünü açmak için kurulmuş.

Nitekim davalar nedeniyle emekliye ayrılan veya ilişiği kesilen general ve amirallerin yerine general ve amiral olması beklenen albaylar, FETÖ mensupları terfi ettiler ve göreve geldiler. 15 Temmuz kanlı darbe girişimine karışan veya ilişki içinde oldukları anlaşılan general ve amiral sayısının yüksekliği bunu gösteriyor.


KUMPASI BOŞA ÇIKARMAK
Kanlı darbe girişiminin boşa çıkarılması elbette çok önemliydi.

Ancak bu ‘kumpasın’ tümüyle boşa çıkarıldığı anlamına gelmiyor.

Eğer TSK’da kamuoyuna yansıdığı gibi hâlâ çok sayıda FETÖ’cü subay ve astsubay varsa, onların da saptanması gerekiyor.

Bu bağlamda mevcut komuta kademesine iki önemli sorumluluk düşüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 497 Okunma Türkiye'nin Gazze Konusundaki Duruşu 15 Nisan 2024 | 181 Okunma Meral Akşener Neden Başarılı Olamadı? 10 Nisan 2024 | 418 Okunma Düzen Değişikliği Ve Denetim 08 Nisan 2024 | 103 Okunma CHP’nin İktidar Yürüyüşü 05 Nisan 2024 | 176 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar