Kız çocuklarımıza sahip çıkalım

DÜNYADAKİ eşitsizliğin, adaletsizliğin temel kaynaklarından biri erkeğin kadına tahakkümüdür.Onu meta haline dönüştüren, iliğine kadar sömüren, eğitimsiz bırakan, canından bezdiren, intihara...


DÜNYADAKİ eşitsizliğin, adaletsizliğin temel kaynaklarından biri erkeğin kadına tahakkümüdür.
Onu meta haline dönüştüren, iliğine kadar sömüren, eğitimsiz bırakan, canından bezdiren, intihara sürükleyen, gelişimi engelleyen, kişiliğini, adını yok eden, taciz eden, öldüren erkek egemenliğidir.

İnsanlık tarihinin en büyük sömürüsü erkeğin kadını sömürmesidir.

Bu sorun insanlığın yerleşik yaşam tarihi kadar eskidir.

İki cinsin doğasından gelen fark erkek tarafından kadın aleyhine bir üstünlük gibi kullanılmıştır.

Erkek doğasından gelen kaba gücünü, tahrip etme, hâkim olma, yarışma, savaşma, öldürme, yok etme güdülerini kadını tahakküm altına almak ve köleleştirmek için istismar etmiştir. Kadının doğasından gelen üretme, yaşatma, koruma, kollama, işbirliği, barış güdülerinin değerini anlamamış, bu en güzel insan özelliklerini bir eksiklik olarak görüp, kadını ezmiştir.

İnsanlık, ilkel toplum, feodal toplum, kapitalist toplum veya tarım toplumu, sanayi toplumu, bilgi toplumu aşamalarından geçmiş olsa da toplumsal cinsiyet eşitliği sorununu bugün dahi tam olarak çözememiştir.

Çözebilmiş olsaydık, insan haklarından söz etmek yeterli olur, ayrıca kadın haklarından söz etmemize gerek olmazdı.


KIZ ÇOCUKLARI
Kız çocuklarını da erkek çocuklarını da cinsiyet eşitliği konusunda eğitmek her düzeydeki toplumda işe başlanması gereken ilk basamağı oluşturuyor.

Türkiye gibi henüz feodal kalıntılardan kurtulamamış, bölgesel dengesizlikleri devam eden, ortalama eğitim düzeyi düşük ülkelerde bu sorun çok daha önem arz ediyor.

Türkiye’nin öncelikle kız çocuklarına sahip çıkması, onlara erkek çocularla eşit muamele yapması, bu bilincin eğitim düzeyi ne olursa olsun ailede verilmesi ve kız çocuklarının mutlaka ve mutlaka okula ulaştırılması gerekiyor.

Kız çocuklarına öncelikle sahip çıkmamız hem ailede başlayan eşitsizliği olabildiğince erken gidermek hem de toplumun geleceğinde eşitliği sağlayacak nesiller için önem taşıyor.


BABA BENİ OKULA GÖNDER
Dün “Dünya Kız Çocukları Günü”ydü.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Aydın doğan Vakfı’nın girişimiyle, “Güçlü Kızlar, Güçlü Kadınlar: Kapsayıcı ve Kaliteli Eğitim ve Çocuk Yaşta Evliliğe Hayır” temalı Dünya Kız Çocukları Konferansı dün başladı.

Konferansın açılışında konuşan Aydın Doğan Vakfı Başkanı Hanzade Doğan Boyner, dünyada 500 milyon okuma-yazma bilmeyen kadın, 200 milyon reşit olmadan evlendirilmiş kadın bulunduğunu söyledi. “Eğer harekete geçmezsek” dedi, “10 yılda 100 milyon daha kadın çocuk yaşta evlendirilecek. Temel insanlık hakkı olan eğitim hakkı ellerinden alınan bu çocuklar şiddete maruz kalıyor.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmamoğlu’na Karşı Tüm Devlet Yarışıyor 27 Mart 2024 | 484 Okunma Faydalı Oy 25 Mart 2024 | 228 Okunma Kemal Kılıçdaroğlu O İddiaları Sert Dille Yalanladı! 20 Mart 2024 | 136 Okunma Çanakkale Zaferi'nin Önemi 18 Mart 2024 | 110 Okunma Kent Lokantalarını Küçümsemek 15 Mart 2024 | 151 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar