HDP operasyonunun sonuçları

HDP - PKK üzerinden kurulan seçim stratejisi AK Parti açısından bumerang etkisi yaratabilir. Son operasyon gösteriyor ki, iktidar seçim stratejisini HDP karşıtlığına oturtacak.

HDP - PKK üzerinden kurulan seçim stratejisi AK Parti açısından bumerang etkisi yaratabilir

Son operasyon gösteriyor ki, iktidar seçim stratejisini HDP karşıtlığına oturtacak.

Cumhur İttifakı yöneticilerinin söylemlerine bakılırsa, bu karşıtlık, HDP - PKK üzerinden bir yandan İyi Parti’yi veya İyi Partilileri Millet İttifakı’ndan koparmayı, bir yandan da milliyetçilik üzerinden kendi oylarını artırmayı hedefliyor

Cumhur İttifakı’nı oluşturan partiler açısından bu politika AK Parti’den çok MHP’nin görüşlerine ve beklentisine daha uygun görünüyor. Bu politika, MHP’nin, Türk milliyetçisi bir parti olarak HDP karşıtlığı nedeniyle kaybedeceği bir destek olmadığı gibi aksine tabanını bir arada tutma ve genişletme olasılığını artıracak bir yaklaşımdır.

Türk milliyetçisi kimliği ön planda olan MHP’nin Güneydoğu’dan ve Kürt seçmenden yüksek bir destek beklentisi yoktur. Nitekim, Güneydoğu illerindeki seçim sonuçlarına bakıldığında bu tablo görülmektedir. Örneğin 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminde, MHP’nin Diyarbakır’da aldığı oy oranı yüzde 1,18, Hakkari’de yüzde 3,51, Van’da yüzde 2,89, Şırnak’ta ise yüzde 3,85’tir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Üç Bayram Bir Arada 24 Nisan 2024 | 120 Okunma Yerindelik Denetimi 22 Nisan 2024 | 1.178 Okunma CHP Örnek Olmalı 19 Nisan 2024 | 227 Okunma Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 513 Okunma Türkiye'nin Gazze Konusundaki Duruşu 15 Nisan 2024 | 183 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar