Hamburg ve Maltepe’nin söyledikleri

TÜRKİYE’nin gündemini son birkaç gündür iki konu meşgul ediyordu:CHP’nin Ankara’dan İstanbul’a ulaşan büyük yürüyüşü ve Almanya’nın Hamburg kentinde yapılan olaylı G-20...

TÜRKİYE’nin gündemini son birkaç gündür iki konu meşgul ediyordu:
CHP’nin Ankara’dan İstanbul’a ulaşan büyük yürüyüşü ve Almanya’nın Hamburg kentinde yapılan olaylı G-20 zirvesi...

Önce Hamburg’dan başlayalım...

ATEŞ ÇEMBERİ

G-20 zirvelerinde protestolar her zaman olur.

Hamburg’daki gösteriler bugüne kadar tanık olduğumuz diğer ülkelerdeki protestolar arasında en yaygın ve en etkili olanıydı.

Hamburg adeta ateş çemberi içinde kaldı.

Sokakları kapatılan Hamburg bir hayalet şehir görünümündeydi.

Buna rağmen protestocular araba, lastik, çöp bidonları yakarak, zombi gösterileri yaparak etkili oldu; yer yer polis kontrolü kaybetti, bundan yararlanan bazı gruplar mağazaları yağma etti.

ANARŞİZM AKIMI

Peki protestocular kimlerdi?

Almanya’da etkili olan protestocuların büyük çoğunluğu Sovyetlerin yıkılmasından sonra daha etkin hale gelen anarşizm ideolojisinin yeni yorumlarla ortaya çıkarılan kollarıydı.

Kökleri “Mülkiyet hırsızlıktır” diyen Proudhon’a kadar uzanan bu göstericiler içinde ideolojik liderliğini Amerikalı John Zerzan’ın yaptığı ilkel-anarşistler (bireyci anarşistler) de vardı, Murray Bookchin’in kuramlaştırdığı ekolojistler de kollektif -anarşistler de... Sosyalist ve yeşiller hareketine mensup bazı gruplar da oradaydı.

Bir savundukları ideolojiye bir de yaptıklarına bakınca, ortada koskocaman bir çelişki olduğunu da söylemek lazım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP Örnek Olmalı 19 Nisan 2024 | 147 Okunma Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 504 Okunma Türkiye'nin Gazze Konusundaki Duruşu 15 Nisan 2024 | 181 Okunma Meral Akşener Neden Başarılı Olamadı? 10 Nisan 2024 | 421 Okunma Düzen Değişikliği Ve Denetim 08 Nisan 2024 | 103 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar