Eski GATA Komutanı Güner’in mektubu

UZUN süre GATA Komutanlığı yapan Prof. Dr. Ömer Şarlak'ın görüşlerini dün aktarmıştım. Prof. Dr. Şarlak gibi, eski GATA komutanlarından emekli Korgeneral Hayri Güner de görüşlerini iletti....

UZUN süre GATA Komutanlığı yapan Prof. Dr. Ömer Şarlak'ın görüşlerini dün aktarmıştım.

Prof. Dr. Şarlak gibi, eski GATA komutanlarından emekli Korgeneral Hayri Güner de görüşlerini iletti. Güner’den aldığım mektubu çok uzun olduğu için özetleyerek sunuyorum:

BİRİNCİ KADEME

“TSK sağlık sisteminin birinci kademesi kıta tabipleri tarafından yerine getirilir. Bu tabipler koruyucu ve tedavi edici tedavi yanında kışlanın gıda kontrol müfrezelerinin olmadığı yerlerde hijyen şartlarının kontrolü, rehberlik ve danışmanlık hizmetinin tıbbi desteği ve 2004 yılında Sağlık Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında imzalanan protokole uygun olarak Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması eğitiminde eğitici rolü vardır. Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması konusunda bakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı arasındaki protokolün imzacıları dönemin Sağlık Bakanı adına müsteşarı olan ve halen AK Parti milletvekili olan Sayın Necdet Ünvar, Genelkurmay Başkanlığı adına şahsımdır. Bu protokol taraflarca Ankara Mamak 4’üncü Kolordu Komutanlığı kışlasında basın mensuplarının huzurunda imzalanmıştır.

Kıta tabipleri sahrada daha önce yazdığınız gibi sargı yerinden başlayarak sıhhi tahliye ve tedavi sisteminde rol alırlar ve sıhhiye bölük, tabur, seyyar cerrahi hastanelerinde görev alırlar. Bu tabipler sağlık hizmeti yanında görev aldıkları sıhhiye birliklerinde emir ve komuta hizmeti yapmaktadırlar.
Takdir edileceği gibi bu görevlerin askeri bir disiplin içerisinde ve 24 saat esasına göre belirli bir eğitim ile yerine getirilmesi gerekmektedir.

UZMANLAŞMA

Askeri hastaneler Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yurt sathında yayılmış olması dikkate alınarak muhtelif yerlerde kurulmuştur. Bu hastaneler kuruldukları bölgelerdeki silahlı kuvvetler ünitelerinin ihtiyaçları dikkate alınarak çeşitli konularda ihtisaslaşmışlardır. Deniz Birliklerinin bulunduğu yerlerdeki hastaneler Deniz ve Sualtı Hekimliği, Hava birliklerinin bulunduğu yerlerdeki hastaneler Hava ve Uzay Hekimliği konusunda, OHAL bölgesindeki hastaneler Harp Psikolojisi ve Harp Cerrahisi konusunda ihtisaslaşmış ve uygun tıbbi cihazlarla teçhiz edilmiştir. Eskişehir’de bulunan askeri hastane bünyesine pilotların fizyolojik eğitimini sağlayan bir merkez bulunmaktadır.

GATA’NIN İŞLEVİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP Örnek Olmalı 19 Nisan 2024 | 225 Okunma Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 506 Okunma Türkiye'nin Gazze Konusundaki Duruşu 15 Nisan 2024 | 181 Okunma Meral Akşener Neden Başarılı Olamadı? 10 Nisan 2024 | 421 Okunma Düzen Değişikliği Ve Denetim 08 Nisan 2024 | 103 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar