Ege'de ve Suriye'de kritik adımlar

GENELKURAY Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarının bir hücumbotla Kardak’ta görüntü vermeleri Yunanistan’ın tepkisine yol açtı.Yunan Milli Savunma Bakanı, dün helikopterle bölgede uçtu....

GENELKURAY Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarının bir hücumbotla Kardak’ta görüntü vermeleri Yunanistan’ın tepkisine yol açtı.
Yunan Milli Savunma Bakanı, dün helikopterle bölgede uçtu. Adacıklar etrafında bot dalaşı yaşandı. Yunan helikopterlerine karşı Türk jetleri alçak uçuş yaptı.


İŞGAL VE SİLAHLANMA
Ege’de Türkiye için kritik olan adım Yunanistan’ın 2004 yılından bu yana aidiyeti belirsiz adacıkları egemenliği altına alma girişimleridir. Akar’ın ve kuvvet komutanlarının Kardak ziyaretinin nedenleri arasında Yunanistan’ın bu girişimlerinin bulunduğu da askeri kaynaklarca belirtiliyor.

Bu konuda, deniz hukuku ve özellikle Kıbrıs konusunda uzman olan eski Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Ümit Yalım, bir süredir sosyal medyada önemli bilgiler paylaşıyor ve önemli iddiaları gündeme getiriyor. Yalım, haritalar üzerinden verdiği bilgilerle, Yunanistan’ın Ege’de, Kardak kayalıklarının yakınındaki Kalolimnoz Adası’yla birlikte 18 adayı işgal ettiğini ve silahlandırdığını belirtiyor.

Eski bakanlardan Prof. Dr. Suat Çağlayan ise Odatv’de yazdığı makalede Yunanistan’ın işgal ettiği ada ve kayalıkları şöyle sıralıyor:

“Koyun, Hurşit, Formoz, Eşek, Nergizcik, Bulamaç, Kalolimnoz, Keçi, Sakarcılar, Koçbaba, Ardacık, Gavdos, Dhia, Dionisades, Gaidhouronisi, Koufonisi ve Venedik kayalıkları.”

Yunanistan’ın Ege’de aidiyeti belirsiz adacıkları işgal edip silahlandırması, kendine yeni alanlar açmaya devam etmesi, Türkiye’ye yönelik ciddi bir hak ihlali ve tehdit niteliğindedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 504 Okunma Türkiye'nin Gazze Konusundaki Duruşu 15 Nisan 2024 | 181 Okunma Meral Akşener Neden Başarılı Olamadı? 10 Nisan 2024 | 420 Okunma Düzen Değişikliği Ve Denetim 08 Nisan 2024 | 103 Okunma CHP’nin İktidar Yürüyüşü 05 Nisan 2024 | 176 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar