Durum muhakemesi

SOVYETLER Birliği’nin 1991’de dağılmasından sonra Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın sonuçları değişti.Yugoslavya kanlı bir içsavaş sonrası parçalandı, Çekoslovakya...

SOVYETLER Birliği’nin 1991’de dağılmasından sonra Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın sonuçları değişti.
Yugoslavya kanlı bir içsavaş sonrası parçalandı, Çekoslovakya kansız şekilde ikiye bölündü, ortaya çıkan yeni devletçiklerle birlikte birçok Doğu Bloku ülkesi, Batı Bloku’na geçti. Rus Federasyonu kendini toparlamasının ardından, Sovyetler Birliği’nden sonra bağımsızlığını kazanmış Asya ülkelerini yeniden nüfuzu altında toplamaya çabalıyor.

Sovyetler Birliği’nin yıkılması sadece Avrupa’daki Doğu Bloku’nun dağılmasıyla sonuçlanmadı. Ortadoğu’da bu iki blok arasındaki güç dengesine dayanan düzeni de yerinden oynattı. Başka bir deyişle, İkinci Dünya Savaşı’nın sonuçlarından sonra, Birinci Dünya Savaşı’nın sonuçlarını da değiştirmeye zorlayan bir süreç başladı.

Irak’ın ABD tarafından işgal edilip bölünmesi, Arap Baharı rüzgârıyla ülkelerin savrulması, Mısır’da askeri darbe, Libya’nın ikiye bölünmüş hali ve nihayet Suriye içsavaşı bu süreçte yaşandı. Irak’tan sonra Suriye’nin de parçalanması riski bir hayli yüksek. Bu olasılık Türkiye’nin de bölünmesi, parçalanması gayretlerini artırmış durumda.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mısra Öz’ü Örnek Alın 29 Mart 2024 | 41 Okunma İmamoğlu’na Karşı Tüm Devlet Yarışıyor 27 Mart 2024 | 484 Okunma Faydalı Oy 25 Mart 2024 | 228 Okunma Kemal Kılıçdaroğlu O İddiaları Sert Dille Yalanladı! 20 Mart 2024 | 136 Okunma Çanakkale Zaferi'nin Önemi 18 Mart 2024 | 110 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar