Cumhuriyet eksiliyor

Bir cumhuriyetin içeriği kuvvetler ayrılığını esas alan demokrasi, laiklik, insan haklarına dayalı hukukun üstünlüğü, kadın - erkek eşitliği niteliklerinden yoksunsa ona cumhuriyet denilemez.

Bir cumhuriyetin içeriği kuvvetler ayrılığını esas alan demokrasi, laiklik, insan haklarına dayalı hukukun üstünlüğü, kadın - erkek eşitliği niteliklerinden yoksunsa ona cumhuriyet denilemez

Cumhuriyetimizin 97. yıldönümü kutlu olsun, Atatürk’ün dediği gibi; "ilelebet yaşasın".

Cumhuriyetin özünü halk egemenliği oluşturur. Atatürk, ulusal kurtuluş savaşı zaferle sonuçlanır sonuçlanmaz, 1922’de saltanatı kaldırarak, cumhuriyetin ilk işaretini vermiştir. Cumhuriyeti ilân ederek egemenliği padişahtan alıp halka devretmiştir.

Halkın egemenliğine dayanmayan devletlerin isimlerinde "cumhuriyet" geçse de onlar gerçek cumhuriyet devletleri değildir. Bugün fiilen diktatörlükle yöneltilen birçok devlet de kendine cumhuriyet demektedir. Ancak o ülkelerde gerçek anlamında bir cumhuriyet yoktur. Kuzey Kore gibi.

Atatürk’ün büyüklüğü, egemenliği halka vermesinin yanı sıra, hilafeti kaldırarak laik bir devlet kurması, Türk insanını kulluktan eşit vatandaşlığa taşıması, Türk kadınını özgürleştirmesi, akla ve bilime dayalı bir eğitim sistemi oluşturması, sanayileşme hamlesi içinde 48 fabrika kurarak ekonomik bağımsızlığa yönelmesi, ülkeye medeni hukuku getirmesi, cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmak gayreti içinde olmasıdır.

Atatürk’ün sağlam temeller üzerine kurduğu cumhuriyet, çok partili siyasi yaşama geçerek demokrasiyle tamamlanmış ve "demokratik, laik, hukuk devleti" niteliği kazanmıştır.

Türkiye’yi, nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan ülkelerden ayıran ve dünyada saygın bir yere oturtan bu özelliğidir. Müslüman dünyada tek örnektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu: “Bir Kişi İçin Anayasa Yapılmaz” 25 Nisan 2024 | 109 Okunma Üç Bayram Bir Arada 24 Nisan 2024 | 120 Okunma Yerindelik Denetimi 22 Nisan 2024 | 1.180 Okunma CHP Örnek Olmalı 19 Nisan 2024 | 227 Okunma Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 513 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar