Çiller'in hatırlatması

15 Temmuz darbe girişimi sonrası yapılan tartışmalarda, Ergenekon, Balyoz gibi davalarla birlikte Susurluk kazası bağlamında 1996'da yazılan ünlü MİT raporu da gündeme geldi.Eski Başbakan Tansu Çiller’le ilgili...


15 Temmuz darbe girişimi sonrası yapılan tartışmalarda, Ergenekon, Balyoz gibi davalarla birlikte Susurluk kazası bağlamında 1996'da yazılan ünlü MİT raporu da gündeme geldi.
Eski Başbakan Tansu Çiller’le ilgili iddialar da yeniden dillendirildi. Çiller’in 700 kişilik özel ekip kurduğu, uyuşturucu ve nükleer kaçakçılık yaptıkları, Gülen’in olduğu iddia edilen paraların aklandığı gibi...

Çiller bu iddiaları o dönemde yalanlarken, dönemin MİT Müsteşarı Sönmez Köksal’ın imzasını taşıyan raporda, iddiaların basında yer alan haberlere dayandığının belirtildiğini söylemişti. Hepsinin uydurma olduğunu vurgulamıştı. Çiller dün arayarak, bu konuda yaptığımız ve 7 Ocak 2013’te Milliyet’teki köşemde yayımlanan söyleşiyi hatırlattı. O söyleşide, söz konusu iddiaları deli saçmasına benzettiğini, kendisini siyasi olarak bitirmeye dönük gayretler olduğuna dikkat çektiğini yeniden belirtti. Uydurma olduğu ve basındaki bazı asılsız haberlere dayandığı kanıtlanmış olan bu iddiaların yeniden gündeme getirilmesine sadece güldüğünü söyleyen Çiller, dönemin MİT Müsteşarı Sönmez Köksal’ın ifadelerinin de bunu kanıtladığını hatırlattı.

SÖNMEZ KÖKSAL’IN MODEL ÖNERİSİ

Eski MİT Müsteşarı Sönmez Köksal da dünkü görüşmemizde, Tansu Çiller gibi iddiaların uydurma olduğunu söyledi. İmzasını taşıyan MİT raporunun kapak yazısından da bunun anlaşılacağını belirten Köksal, “20 yıl önce düzmece olduğu ortaya çıkmış, gazete kupürlerinden derlenmiş, ciddiye alınmayacak bu iddiaları gündeme taşımak boş ve anlamsız bir uğraştır” dedi.

Köksal sohbetimizde, gündemde olan istihbarat örgütlerinin yeniden yapılandırılması konusunda üzerinde durulmaya değer yeni bir model önerdi.
Türkiye’de ‘ulusal varlığı koruma’ kavramının bulunmadığına dikkat çeken Köksal, bu yaklaşımı esas alan yeni bir istihbarat örgütlenmesine gidilebileceğini söyledi. Almanya’daki ‘Anayasa Koruma Örgütü’ ve Fransa’da kurulan yeni kurumun ‘ulusal varlığı koruma’ya dayanan iyi örnekler olduğunu vurguladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mısra Öz’ü Örnek Alın 29 Mart 2024 | 148 Okunma İmamoğlu’na Karşı Tüm Devlet Yarışıyor 27 Mart 2024 | 484 Okunma Faydalı Oy 25 Mart 2024 | 228 Okunma Kemal Kılıçdaroğlu O İddiaları Sert Dille Yalanladı! 20 Mart 2024 | 136 Okunma Çanakkale Zaferi'nin Önemi 18 Mart 2024 | 110 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar