CHP’nin vergi politikası

CHP lideri Kemal Kılıçdar-oğlu, Milliyet ve Vatan gazetelerinin yönetici ve yazarlarını Ankara’da verdiği akşam yemeğinde ağırladı.Kılıçdaroğlu’na yakın çalışma...

CHP lideri Kemal Kılıçdar-oğlu, Milliyet ve Vatan gazetelerinin yönetici ve yazarlarını Ankara’da verdiği akşam yemeğinde ağırladı.Kılıçdaroğlu’na yakın çalışma arkadaşları, Erdoğan Toprak, Enis Berberoğlu ve Fatih Gürsul eşlik etti.

Kılıçdaroğlu da ben de eski denetim elemanlarıyız. O Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanı olarak ben de Sayıştay Denetçisi olarak görev yaptık.
Bu ortak uzmanlık alanı nedeniyle, CHP’nin bildirgesinde açıkladığı emeklilere iki maaş ikramiye başta olmak üzere vaat ettiği sosyal yardımlar üzerinde konuştuk.Bildirge açıklandığında en çok tartışılan CHP’nin bu vaatlere nasıl kaynak bulacağı konusuydu.

Vergiler değişecek
Hesap uzmanı olmadan önce Maliye Bakanlığı’nda üç sene özel eğitim almış, yetki aldıktan sonra da özel sektörde yıllarca vergi incelemesi,kamuda bütçe yapmış ve denetlemiş biri olduğunu bildiğim için Kılıçdaroğlu’na sordum :
- Dolaylı veya dolaysız vergi oranlarında bir artış mı yapacaksınız ? Vergilendirmede, bütçelemede değişiklik mi olacak?
“Vergi politikasını değiştireceğiz ama vergi yükünü artırmayacağız” diye yanıt verdikten sonra, şöyle devam etti :
“Asgari ücretten vergi almayacağız. Ama iş adamına da ek vergi yükü getirmeyeceği. İşadamına ek yük getirmek sağlıklı değil. Çünkü, ağır vergi yükü onun üretim ve rekabet gücünü öldürebilir. Aksine üretimi teşvik edici vergi politikaları uygulayacağız. Örneğin, katma değeri yüksek ürün üretenden belli süre vergi almamak gibi politikalar izleyeceğiz. Halı satmakla bir şey elde edemeyiz.”
Anlaşılıyor ki, CHP iktidar olursa, “yükte hafif, pahada ağır” teknolojik üretimi vergi kolaylıkları sağlayarak, teşvik edecek. Böylece yüksek teknoloji ürünü, katma değeri ve ihracat kabiliyeti yüksek alanlara destek olacak. Çip üretimi ve ihracatı gibi...
Bu vergi yasalarında veya tarifelerinde yapılacak değişikliklerle sağlanabilir. Yasayla yeni istisnalar, muafiyetler getirilebilir.Yetki verilmiş alanlarda Bakanlar Kurulu kararıyla da vergi oranları değiştirilebilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 504 Okunma Türkiye'nin Gazze Konusundaki Duruşu 15 Nisan 2024 | 181 Okunma Meral Akşener Neden Başarılı Olamadı? 10 Nisan 2024 | 420 Okunma Düzen Değişikliği Ve Denetim 08 Nisan 2024 | 103 Okunma CHP’nin İktidar Yürüyüşü 05 Nisan 2024 | 176 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar