CHP’nin itirazı ve önerisi

HÜKÜMET, MHP'nin de görüşlerini alarak hazırladığı başkanlık sistemine ilişkin anayasa önerisini Meclis'e sunmaya hazırlanıyor. Bu öneriye ilişkin bazı bilgiler kamuoyuna yansıdı ancak...


HÜKÜMET, MHP'nin de görüşlerini alarak hazırladığı başkanlık sistemine ilişkin anayasa önerisini Meclis'e sunmaya hazırlanıyor. Bu öneriye ilişkin bazı bilgiler kamuoyuna yansıdı ancak içeriği tam olarak bilinmiyor.

Bilinen, iktidarın ‘başkanlık sistemi’ne geçiş istediği ve bu konuda hassasiyetlerini dikkate alarak MHP’nin desteğini almaya çalıştığı. Bu amaçla AK Parti ve MHP arasında görüşmeler yapılıyor.

MHP Lideri Devlet Bahçeli de Başbakan Binali Yıldırım’la görüştükten sonra öneriyi ‘makul’ bulduğunu açıklamıştı.
Ancak Bahçeli’nin ve MHP’nin Meclis’te ne yapacakları hâlâ belli değil. Bir yandan AK Parti’nin hazırlığını ‘makul’ bulduklarını açıkladılar bir yandan da “Başkanlığa karşıyız, güçlendirilmiş parlamenter sistemden yanayız, henüz evet demedik”

AK Parti başkanlık sistemini, CHP ve MHP ise güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunuyor. Ancak dikkat çeken o ki, MHP kendisi gibi güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunan CHP ile değil, başkanlık sistemi isteyen AK Parti ile yakın çalışıyor.

BAHÇELİ’YE ÖZENLİ DİL

Anamuhalefet partisi CHP, geçtiğimiz günlerde Ankara’da bir anayasa çalıştayı düzenledi. Anayasa hukuku konusunda uzman çok değerli bilim adamlarının katıldığı çalıştay, hem bilimsel değeri hem de CHP’nin görüşlerinin yansıtılması açısından önemliydi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, çalıştay sırasında gazetecilerle de bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemine itirazlarını açıkladı. Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için rejim değiştirmemesi gerektiğini söyledi. MHP Lideri Bahçeli’nin tutumuyla ilgili olarak ise özenli bir dil kullandı. Sadece “Tutumu kocaman bir soru işareti” demekle yetindi. Ayrıca gelecek metni görmeden yorum yapmak istemediğini söyledi. “Belki başkanlık sistemi gelmez, belki güçlendirilmiş parlamenter sistem önerisi çıkar” anlamına gelecek ifadeler kullandı.

Kılıçdaroğlu, AK Parti’nin MHP ile görüşerek hazırladığı taslak hakkında bir bilgiye sahip olduğu için mi böyle konuştu, yoksa temennisini mi dile getirdi, orasını bilemiyoruz. Şunu biliyoruz ki, Kılıçdaroğlu metni görmeden sert bir eleştiri yapmak istemedi. “Belki başkanlık önermezler” diye hâlâ bir umut taşıdığı izlenimi verdi.

CHP’NİN ANAYASA İLKELERİ

Çalıştayı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan iyi bir hazırlık yapmıştı. CHP’nin yaklaşımını net şekilde ortaya koyan bir sunuş yaptı, konuya hâkimdi. Tezcan’ın sunuşunda CHP’nin anayasa ilkeleri ve hazırlığı konusunda önemli bilgiler vardı.
Tezcan, CHP’nin nasıl bir anayasa hazırlığı yaptığını şu ilkelerle tanımladı:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmamoğlu’na Karşı Tüm Devlet Yarışıyor 27 Mart 2024 | 484 Okunma Faydalı Oy 25 Mart 2024 | 228 Okunma Kemal Kılıçdaroğlu O İddiaları Sert Dille Yalanladı! 20 Mart 2024 | 136 Okunma Çanakkale Zaferi'nin Önemi 18 Mart 2024 | 110 Okunma Kent Lokantalarını Küçümsemek 15 Mart 2024 | 151 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar