CHP ne yapacak?

AK Parti ile MHP arasındaki anayasa müzakereleri son aşamasına geldi.Son kararı vermek üzere Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Lideri Devlet Bahçeli bir araya gelecek. Son anlaşmazlık noktaları bu görüşmede...


AK Parti ile MHP arasındaki anayasa müzakereleri son aşamasına geldi.
Son kararı vermek üzere Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Lideri Devlet Bahçeli bir araya gelecek. Son anlaşmazlık noktaları bu görüşmede giderilirse, özü itibarıyla başkanlık sistemi öngören anayasa değişikliği Meclis’e sunulacak.

Bu değişiklik önerisi MHP’nin desteğiyle 330 ve üzerinde bir desteğe ulaşırsa Türkiye referanduma gidecek.

Peki böyle bir gelişme karşısında anamuhalefet partisi olarak CHP ne yapacak?


İKİ AŞAMALI PLAN
CHP, AK Parti-MHP işbirliğiyle hazırlanan anayasa değişikliğinin açıklanmasından sonra, bu pakete ilişkin eleştirilerini kamuoyuna açıklayacak. İlk aşamada Anayasa ile ilgili tartışmalar: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın anayasal sınırları aştığı, Anayasa’da olmayan yetkileri kullandığı, Başbakan Binali Yıldırım ve hükümetin de Anayasa’da yazılı yetkilerini kullanmadığı ve krizin böyle üretildiği görüşünü işleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı anayasal sınırlara çekilmeye, Başbakan Yıldırım’ı ve hükümeti yetkilerini kullanmaya davet edecek.

CHP, Meclis’te anayasa değişikliği görüşülürken, bu tez üzerinden muhalefet yaparak, önerinin 330 oy desteğinin altında kalmasını sağlamaya çalışacak.


ANAYASA ÖNERECEK Mİ?
CHP, AK Parti-MHP işbirliğiyle hazırlanan anayasa değişikliğine karşı Meclis’e kendi anayasa önerisini sunacak mı?

CHP kurmayları bunun hem teknik olarak mümkün olmadığını hem de siyaseten doğru bulmadıklarını söylüyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “AK Parti-MHP önerisine karşı ortaya bir öneri koyup onu değil bunu destekleyin demeyi, anlamlı ve doğru bulmuyoruz” diyor ve şöyle izah ediyor:

“Bizim CHP olarak tek başımıza anayasa değişikliği önerisi verecek sayımız yok. Anayasa değişikliği önerisi ancak Meclis üye tam sayısının 3’te 1’i ile verilebiliyor. Tabii, biz de kamuoyuyla paylaşmak üzere bir anayasa çalışması yapıyoruz, bunu çalıştayda da açıklamıştım. Ama öncelikli sorun bize göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa sınırlarına çekilmesi ve hükümetin de yetkilerini kullanmasıdır. Mevcut Anayasa’ya uygun çalışılmasıdır. Şu anda yapılan, Anayasa’nın çiğnenmesidir, Anayasa suçu işlenmektedir, bizce öncelikli sorun budur.”


REFERANDUM AŞAMASI
Referandum aşamasına gelinirse, CHP; ‘Hayır’ kampanyasını, hem başkanlık sisteminin sakıncalarını anlatarak hem nasıl bir yeni anayasa düşündüklerini paylaşarak yürütecek. CHP bu süreci aslında Adana’da 3 Aralık’ta yapacağı ‘Türkiye’yi böldürtmeyeceğiz’ mitingiyle başlatmış olacak.


CHP’NİN ANAYASASI
CHP’nin Meclis’te tek başına anayasa önerisi sunacak sandalye sayısı yok. En az 189 milletvekilinin imzası gerekiyor, CHP’nin 135 milletvekili var. Ancak CHP, üzerinde çalıştığı yeni anayasa önerisini kamuoyuyla paylaşacak, kampanya boyunca bu konuyu işleyecek.

CHP nasıl bir anayasa düşünüyor? Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın organize ettiği ‘Anayasa Çalıştayı’nda CHP’nin ilkesel yaklaşımı ortaya çıkmıştı. Tezcan’la dün yaptığım görüşmede, anayasa ile ilgili hazırlıklarını biraz daha somutlaştırdı. CHP, AK Parti-MHP’nin gündeme getirdiği başkanlık sistemine temelinden karşı olduğu gibi mevcut Anayasa’nın Cumhurbaşkanı’na tanıdığı yetkilerin de sınırlandırılmasından yana. CHP’nin yeni anayasa çalışmasında yer alması düşünülen düzenlemeler ana başlıklarıyla şöyle:

Cumhurbaşkanlığı’nın tümüyle sembolik bir makama dönüştürülmesi.

Bu amaçla:

Cumhurbaşkanı seçiminin değiştirilmesi, yeniden Meclis tarafından seçilmesi.

Cumhurbaşkanının yüksek yargı organlarına üye atama yetkisinin kaldırılması.

Cumhurbaşkanının rektör atama yetkisinin kaldırılması.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmamoğlu’na Karşı Tüm Devlet Yarışıyor 27 Mart 2024 | 484 Okunma Faydalı Oy 25 Mart 2024 | 228 Okunma Kemal Kılıçdaroğlu O İddiaları Sert Dille Yalanladı! 20 Mart 2024 | 136 Okunma Çanakkale Zaferi'nin Önemi 18 Mart 2024 | 110 Okunma Kent Lokantalarını Küçümsemek 15 Mart 2024 | 151 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar