Castro’nun Küba’sı

FIDEL Castro 90 yaşında hayata veda etti.Che Guevara’dan sonra Küba devriminin diğer simgesi Fidel Castro’ydu... Che 1967’de Bolivya’da öldürülmüştü... Elleri kesilmiş, cenazesi bir helikoptere bağlanmış...


FIDEL Castro 90 yaşında hayata veda etti.
Che Guevara’dan sonra Küba devriminin diğer simgesi Fidel Castro’ydu...

Che 1967’de Bolivya’da öldürülmüştü...

Elleri kesilmiş, cenazesi bir helikoptere bağlanmış ve ormanda bilinmeyen bir yere atılmıştı...

Fidel Castro ise 2008’e kadar devlet başkanı, 2008 yılında görevini kardeşi Raul Castro’ya bıraktıktan sonra da onursal lider olarak Küba’da yaşadı...

Che, Sovyetler Birliği’nin çöküşünü görmedi, Fidel gördü...

Reel sosyalizmin yıkılışının yarattığı dalganın Küba’yı da vuracağını biliyordu.

Sovyetler’in yıkılmasından sonra bu dalganın etkileri Küba’yı da zorlamaya başlamıştı ama ‘Castro’nun Küba’sı’ 25 yıl daha sosyalist düzeni ayakta tutmayı başardı.

Son yıllarında, ayak sesleri Havana’ya ulaşmış olsa da Küba’nın da kapitalizmin tarafından yutulduğunu görmeden hayata veda etti.

Sorsalar, herhalde, böyle bir sonu görmektense veda etmeyi tercih ederdi...

CHE’Yİ GETİRDİ

Che’nin Küba’yı terk etmesinde Fidel’le düştüğü anlaşmazlıkların belirleyici olduğuna ilişkin rivayet çoktur. Devrimden sonra liderlik ve iktidar anlayışı konusunda Fidel’le ters düşen Che’nin, ‘yeni devrimler’ için Küba’yı terk etmeyi yeğlediği söylenir.

Fidel ise her zaman bunu reddetmiştir...

Che ile dostluklarının hiçbir zaman bozulmadığının kanıtlarından biri olarak, Fidel’in Bolivya’da bir ormana atılmış cenazesinin yıllarca izini sürüp bulması ve Küba’ya getirmesi gösterilir.

Fidel, yıllar süren aramalardan sonra Che’nin kemiklerini Bolivya ormanında bulmuş ve 1997’de de Küba’ya getirip, mezarı yaptırmıştı.

Che’nin Santa Clara’daki mezarı, Küba’ya gelen turistlerin en çok ziyaret ettikleri yerlerin başında geliyor.

Fidel’in bu çabasına karşın, Che ile ‘küskün’ ayrıldıklarına inanan Kübalıların sayısı az değil.

KÜBA’NIN ATATÜRK’Ü KİM?

Castro, Atatürk’ü örnek aldıklarını söylerdi.

Türkiye’yi ziyaret ettiğinde de Atatürk’ün büyük devrimci olduğunu, ondan 40 yıl sonra esinlenerek devrim yaptıklarını, Türkiye’nin Atatürk’ten başka lider aramaması gerektiğini söylemişti.

Castro gibi Kübalılar da Atatürk’ü seviyor.

Havana’da Atatürk büstü ve bahçesi var.

Castro’nun ise heykeli yok.

Yaşarken heykelinin yapılmasını istemeyen Castro’nun, “Ben öldükten sonra halkım isterse diker” dediği biliniyor.

Peki Castro, Küba’nın Atatürk’ü mü?

Hayır. Hem Castro’ya hem de Küba halkına göre, onların Atatürk’ü, 1895’te İspanyollara karşı özgürlük savaşını başlatan Jose Marti...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP Örnek Olmalı 19 Nisan 2024 | 226 Okunma Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 508 Okunma Türkiye'nin Gazze Konusundaki Duruşu 15 Nisan 2024 | 181 Okunma Meral Akşener Neden Başarılı Olamadı? 10 Nisan 2024 | 421 Okunma Düzen Değişikliği Ve Denetim 08 Nisan 2024 | 103 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar