Çağdaş uygarlık düzeyi

TÜRK halkı, 15 Temmuz kanlı darbe girişimi karşısında demokratik–laik Cumhuriyet'e sahip çıktı, darbe girişimini önledi. 15 Temmuz’un bedeli ağır olsa da en büyük kazanımı bence budur. O gece...


TÜRK halkı, 15 Temmuz kanlı darbe girişimi karşısında demokratik–laik Cumhuriyet'e sahip çıktı, darbe girişimini önledi.

15 Temmuz’un bedeli ağır olsa da en büyük kazanımı bence budur.

O gece ortaya çıkan gerçek, büyük Atatürk’ün kurduğu ve “En büyük eserim” diyerek gençliğe emanet ettiği Türkiye için çizdiği rotanın ve gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyi hedefinin Türk milleti tarafından çoktan benimsendiğidir.

Halk, askeri vesayete de demokrasiyi ve laikliği yıkarak kurulacak çağdışı din devletine, imamlar rejimine de karşı çıkmış, hayatı pahasına demokratik-laik rejim tercihini ortaya koymuş, Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş uygarlık düzeyini yakalamak ve hatta aşmak için yoluna devam etmesini istemiştir.
Siyaset kurumuna düşen, bu yolda atılabilecek bütün adımları atmasıdır.

Bugün askeri vesayetten söz etmek mümkün olmadığı gibi, 15 Temmuz itibarıyla çok önemli bir tehlikeyi bertaraf etmiş ve büyük bir kamburdan da kurtulmuştur.

Siyaset kurumunun bundan sonra atacağı adımlar, demokratik-laik rejimi güçlendirmek olmalıdır. Demokrasiyi, örgütlenme ve siyasete katılma kanallarını çoğaltarak, siyasi partileri demokratikleştirerek askeri müdahale olasılıklarını, laikliği güçlendirerek de dinin siyasete hâkimiyet kuracağı zemini ortadan kaldırmalıdır.

Türkiye sık sık darbe ve darbe girişimlerine maruz kalsa de demokrasisiyle, laik devlet niteliğiyle Ortadoğu’da doğru temeller üzerine kurulmuş tek ülkedir.
Batı’nın hatası, Türkiye’nin bu özelliklerini destekleyecek yerde, aksine ortadan kaldıracak laiklik ve demokrasi karşıtı, FETÖ gibi örgütlerden medet umması, desteklemesi ve desteklemiyor gibi görünse de en azından seyirci kaldığın gizlememesidir. Bu yolla Ortadoğu ülkelerine ‘yeni model’ üreteceğini sanması, düştüğü en büyük yanlışlardan biridir.

Çağdaş uygarlık düzeyi diyerek Batı’nın demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, ekonomik refah, gelir dağılımı dengesi gibi değerlerini esas alarak Avrupa Birliği’ne (AB) üye olmaya çalışan Türkiye yerine, FETÖ gibi demokrasi ve laiklik karşıtı bir örgütlenmeyi Ortadoğu için ‘ılımlı İslam’ ambalajıyla bir ‘model’ yapmaya girişmesi, kendi değerlerini inkârdan, ikiyüzlü bir politika izlemekten başka bir şey değildir.

15 Temmuz’da Türk halkı bunu bozmuş ve yürüyeceği yolu tüm dünyaya göstermiştir. Bu mesajın artık ABD ve AB tarafından alınmış olması gerekir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin Gazze Konusundaki Duruşu 15 Nisan 2024 | 181 Okunma Meral Akşener Neden Başarılı Olamadı? 10 Nisan 2024 | 417 Okunma Düzen Değişikliği Ve Denetim 08 Nisan 2024 | 103 Okunma CHP’nin İktidar Yürüyüşü 05 Nisan 2024 | 172 Okunma CHP’nin Tarihi Başarısı 03 Nisan 2024 | 297 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar