Bir asırlık oyun

IRAK ve Suriye’de yaşanan içsavaş ve parçalanma süreci emperyalist devletlerin Ortadoğu’da ikinci paylaşım savaşının sonuçlarıdır.İkinci paylaşım savaşında, sınırları...

IRAK ve Suriye’de yaşanan içsavaş ve parçalanma süreci emperyalist devletlerin Ortadoğu’da ikinci paylaşım savaşının sonuçlarıdır.
İkinci paylaşım savaşında, sınırları tehdit altında olan hedef ülkelerden biri de Türkiye’dir. Bu gerçek açık biçimde gün yüzüne çıktığı içindir ki, Türkiye müdahale etmek zorunda kalmış ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Fırat Kalkanı operasyonunu başlatmıştır. Ankara’nın, ters düşen ABD yerine Rusya ve İran’la yakınlaşmasının amacı da sınırlarına yönelen bu tehdidi bertaraf etmek, ikinci paylaşım savaşından Türkiye’nin toprak bütünlüğünü koruyarak çıkmaktır.

Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılması ve Kurtuluş Savaşı sürecinde ortaya çıkamayan iki devlet projesi; Büyük Kürdistan ve Büyük Ermenistan’dır.
İkinci paylaşım savaşının yaşandığı günümüzde Büyük Kürdistan projesinin ön almaya çalıştığını görüyoruz. PKK’nın, Suriye’deki gelişmeler ve özellikle Kobani olayından sonra Güneydoğu’da hendek politikasına geçmesi ve şehir savaşları yoluyla bölgeyi işgal etmeye kalkışmanın amacı bu projeyi hayata geçirmekti. ABD’nin, Suriye’de PYD-YPG’yi desteklemesi, PKK’nın bu yöndeki umudunu artırmışsa da Türkiye’nin Rusya ve İran’la işbirliği içindeki hamlesi bu beklentiyi yeniden düşürmüş durumdadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu: “Bir Kişi İçin Anayasa Yapılmaz” 25 Nisan 2024 | 106 Okunma Üç Bayram Bir Arada 24 Nisan 2024 | 120 Okunma Yerindelik Denetimi 22 Nisan 2024 | 1.180 Okunma CHP Örnek Olmalı 19 Nisan 2024 | 227 Okunma Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 513 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar