ABD’yle güven sorunu

SURİYE sorununda iki uluslararası koalisyon var. Biri, başına ABD’nin çektiği Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa, Suudi Arabistan’ın da dahil olduğu büyük koalisyon, diğeri ise Rusya, İran ve Şam...

SURİYE sorununda iki uluslararası koalisyon var.

Biri, başına ABD’nin çektiği Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa, Suudi Arabistan’ın da dahil olduğu büyük koalisyon, diğeri ise Rusya, İran ve Şam yönetiminin oluşturduğu koalisyon.

Türkiye dahil olduğu koalisyonun öncülüğünü yapan ABD ile bir mesafe alamadı.

ABD, Türkiye’nin güvenlik sorunları başta olmak üzere Suriye konusundaki taleplerine destek vermedi, hatta bazı alanlarda engel oldu... Türkiye ancak Rusya ile uçak krizini çözdükten sonra hareket alanını genişletebildi. Rusya ve İran’la kurduğu temas, ABD’nin de tutumunu etkiledi. Türkiye’nin diplomatik atağıyla oluşturduğu yeni ortamda ABD’yle belli bir uzlaşma sağlayarak Fırat Kalkanı operasyonuna başladı.

Türkiye, Irak sorununda olduğu gibi Suriye sorununda da koalisyona destek olmakla birlikte, kara gücüyle bu ülkelere girmekten özenle uzak durdu. Ta ki, PKK-PYD-YPG’nin Türkiye-Suriye sınırının tamamını kontrolleri altına alıp, bir koridor oluşturmaya yönelmelerine kadar. Bu aşamadan sonra Türkiye Cerablus’a önük operasyonu başlattı, hem IŞİD’i sınırdan uzaklaştırdı hem de PKK-PYD koridorunu engelledi.

GÜVEN OLUŞMADI

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yerindelik Denetimi 22 Nisan 2024 | 1.170 Okunma CHP Örnek Olmalı 19 Nisan 2024 | 226 Okunma Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 512 Okunma Türkiye'nin Gazze Konusundaki Duruşu 15 Nisan 2024 | 183 Okunma Meral Akşener Neden Başarılı Olamadı? 10 Nisan 2024 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar