Haber dilinde yeni bir dönem başlatıyoruz

Hürriyet olarak basındaki cinsiyetçi dilin yayınlardan temizlenmesi amacıyla öncü bir çalışmayı yaşama geçiriyoruz. Cinsiyetçi dile karşı rehberimizi sizlerle birlikte geliştireceğiz. Toplumsal...

Hürriyet olarak basındaki cinsiyetçi dilin yayınlardan temizlenmesi amacıyla öncü bir çalışmayı yaşama geçiriyoruz. Cinsiyetçi dile karşı rehberimizi sizlerle birlikte geliştireceğiz.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği evrensel bir sorun olarak varlığını sürdürüyor. Ataerkil toplumsal yapının ağırlıklı olarak hâkimiyetini sürdürdüğü Türkiye ve benzeri ülkelerde bu sorun daha belirgin biçimde gözleniyor.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin inşasında ve varlığını sürdürmesinde, kullanılan dilin önemli bir faktör olduğu, sosyologların ve antropologların görüş birliği içinde oldukları bir olgu.

Dilimize yerleşmiş eril söylem, erkeği yücelten, kadını ise aşağılayan bir işleve sahip. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesinde dilimizin bu ayrımcı yapıdan kurtulmasının çok önemli katkısı olacağına inanıyoruz.

Bu inançla Hürriyet olarak basın-yayın organlarındaki cinsiyetçi dilin yayınlardan temizlenmesi amacıyla öncü bir çalışmayı yaşama geçiriyoruz.

Gazetede birlikte çalıştığımız meslektaşlarımızın büyük katkılarıyla bir süredir dilimizdeki cinsiyetçi söz, deyim, atasözü gibi ilk göze çarpan ifadeleri saptayan çalışma grubumuz, bu ifadeler yerine kullanılabilecek önerileri içeren bir rehber hazırladı.

Bu rehber bir başlangıç niteliğindedir.

Dilimizi cinsiyetçi ifadelerden arındırma çalışması sürecek, sizlerin de önerileriyle rehber geliştirilecektir.

Bu çalışmaya paralel olarak hurriyet.com.tr’nin yayınlarında da Vodafone’un geliştirdiği yapay zekâ teknolojisi kullanılarak cinsiyet ayırımcı dile karşı bir denetim mekanizması devreye girecek; bu teknoloji cinsiyet ayrımcı ifadeleri kırmızı çizgiyle işaretleyerek dikkate getirecek.


HÜRRİYET GAZETESİ CİNSİYETÇİ DİLE KARŞI REHBER

Adam, adam olmak, adam gibi davranmak...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP Örnek Olmalı 19 Nisan 2024 | 166 Okunma Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 504 Okunma Türkiye'nin Gazze Konusundaki Duruşu 15 Nisan 2024 | 181 Okunma Meral Akşener Neden Başarılı Olamadı? 10 Nisan 2024 | 421 Okunma Düzen Değişikliği Ve Denetim 08 Nisan 2024 | 103 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar