Batı Trakya Türkleri’nin üzerindeki ağır baskı

Erdoğan’ın ziyaretten önce Yunan basınına verdiği söyleşide, Atina’nın Lozan hükümlerine uymadığını vurgulamasından hareket eden Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos konuyu açtı....

Erdoğan’ın ziyaretten önce Yunan basınına verdiği söyleşide, Atina’nın Lozan hükümlerine uymadığını vurgulamasından hareket eden Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos konuyu açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle Batı Trakya Türkleri’nin haklarını kastederek Lozan’ın güncellenmesi gerektiğine ilişkin sözleri büyük yankı yarattı. Yunan basını ve muhalefeti Cumhurbaşkanı Pavlopulos ve Başbakan Çipras’ı, Erdoğan’ın çıkışı karşısında pasif kalmakla, şok geçirmekle eleştirdiler.

Atina’dan sonra ziyaret ettiğimiz Gümülcine’de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Lozan’ı güncellemek gerekir”, derken neyi kastettiği daha iyi anlaşıldı.

TÜRKLERİN EN BÜYÜK ŞİKÂYETİ

Yunanistan, Lozan’da Türk azınlığa tanınan hakların hiçbirini uygulamadığı gibi, Batı Trakya Türkleri’ni ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel çok ağır bir baskı altında tutuyor. “Türk” kimliğini ve “Türkçe”yi neredeyse yok sayan Yunanistan, ekonomik baskı da uyguluyor.

Gümülcine’de sorunlarını aktaran Türklerin en büyük şikâyetleri, gördükleri ekonomik baskı ve eğitimdeki çifte standarttı. Gümülcineliler, Türklere iş verilmediğini, çoğunluğun tütün tarlalarında çalıştığını ve tütünlerine ülke ortalamasının altında fiyat verildiğinden yakındılar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu: “Bir Kişi İçin Anayasa Yapılmaz” 25 Nisan 2024 | 107 Okunma Üç Bayram Bir Arada 24 Nisan 2024 | 120 Okunma Yerindelik Denetimi 22 Nisan 2024 | 1.180 Okunma CHP Örnek Olmalı 19 Nisan 2024 | 227 Okunma Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 513 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar