Gergin Başlangıç

ANAYASA değişikliği görüşmeleri gergin başladı. Meclis’in hem içinden hem dışından yansıyan görüntüler, bu sürecin giderek sertleşeceğini gösteriyor.Oysa, içeride ve...

ANAYASA değişikliği görüşmeleri gergin başladı. Meclis’in hem içinden hem dışından yansıyan görüntüler, bu sürecin giderek sertleşeceğini gösteriyor.
Oysa, içeride ve dışarıda neredeyse bir savaş ortamından geçen Türkiye’nin diyaloğa ve mümkün olan en geniş tabanlı uzlaşmaya her zamankinden daha fazla ihtiyacı var.
POLİSİN TUTUMU
İçeride Anayasa görüşmeleri yapılırken, polisin Meclis dışındaki sert tutumu çok yanlıştı. Büyük çoğunluğu Ankara Barosu avukatlarından oluşan ve CHP’li milletvekillerinin de bulunduğu gruba, polisin -3 derecede tazyikli suyla müdahale etmesi ve köpeklerle dağıtmaya çalışması Türkiye’nin görüntüsünü bozan bir eylemdi. Meclis’in Dikmen kapısında toplanan bu grup, Anayasa değişikliği gibi mesleki ilgi alanına giren bir konuda Ankara Barosu’nun görüşlerini kamuoyuna açıklanmasını amaçlıyordu. Polisin görevi güvenlik önlemini alması ve açıklamanın sağlıklı biçimde yapılmasını sağlamak olmalıydı. Polis, demokratik hakların kullanılmasına saygının bir gereği olarak böyle davranmalıydı.
MECLİS TELEVİZYONU
Eleştirilmesi gereken bir diğer konu da Meclis televizyonunun görüşmeleri canlı olarak yayınlamamasıydı. Türkiye’nin yönetim tarzını değiştiren önemli bir Anayasa değişikliği görüşmelerini, halkın bilgi alma hakkı gereğince Meclis televizyonu tarafından canlı olarak yayınlanması gerekirdi. Anayasa değişikliği konusunda halkın yeteri kadar bilgilendirilmediği eleştirisinin yoğunlaştığı dikkate alınırsa Meclis TV’nin bu tutumu eleştirilere haklılık kazandırdı.
BAYKAL’IN KONUŞMASI
Anamuhalefet partisi CHP’nin görüşlerini açıklamak için konuşmacı olarak Deniz Baykal’ı seçmesi isabetliydi.
1973’ten bu yana -yasaklı olduğu yıllar hariç- Parlamento’da görev yapan ve çok uzun yıllar CHP liderliğini yürüten Baykal’ın, devlet ve siyaset hayatındaki deneyimi, bu tercihteki temel etkendi.
Baykal, siyasi yönü ön planda, halka dönük bir konuşma değil, doğrudan AK Partili ve MHP’li milletvekillerini etkilemeyi amaçlayan hukuki yönü ağır basan bir konuşma yaptı.
Değişikliğin devlet yönetiminde yaratacağı sorunlara dikkat çekerken; cumhurbaşkanının aynı zamanda parti genel başkanı olmasını, yüzde 51 ile yüzde 100’ü feshetme yetkisinin alınması, kuvvetler ayrılığı yerine kuvvetler birliğinin geçeceğini ve egemenliğin çatlayacağını vurguladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 503 Okunma Türkiye'nin Gazze Konusundaki Duruşu 15 Nisan 2024 | 181 Okunma Meral Akşener Neden Başarılı Olamadı? 10 Nisan 2024 | 419 Okunma Düzen Değişikliği Ve Denetim 08 Nisan 2024 | 103 Okunma CHP’nin İktidar Yürüyüşü 05 Nisan 2024 | 176 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar