15 Temmuz dersleri

15 Temmuz kanlı darbe girişimi Türkiye'ye, bedelini şehitlerle ödediğimiz çok pahalı dersler verdi.Derslerden biri, Türkiye’ye, dünyaya yıllardır ‘hoşgörü’ ve ‘hizmet’ hareketi diye...

15 Temmuz kanlı darbe girişimi Türkiye'ye, bedelini şehitlerle ödediğimiz çok pahalı dersler verdi.
Derslerden biri, Türkiye’ye, dünyaya yıllardır ‘hoşgörü’ ve ‘hizmet’ hareketi diye tanıtılan Gülen hareketinin, bir darbeyle ‘demokratik laik Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkmayı hedefleyen bir terör örgütü olduğunun ortaya çıkmasıydı.

Bir diğer ders, bu örgütün takiye yapan, amacına ulaşmak için her yolu mubah sayan bir anlayışa sahip olduğu ve 40 yıldır çocukluktan beynini yıkadığı insanlarla Türkiye’ye el koymaya hazırlandığı anlaşılmasıydı.

Bir diğeri, devleti ele geçirmek için Türk Silahlı Kuvvetleri’nin içine askeri öğrencilikten itibaren yerleştirilmiş mensuplarının, darbe girişimi gecesi estirdikleri kanlı terörün, IŞİD kafasından farklı bir kafaya sahip olmadıklarını göstermesiydi.

Ve en önemlisi, en değerli ortak paydamızın ‘demokrasi ve laiklik’ olduğunu öğretmesiydi.

SİYASETE ETKİLERİ

Bu pahalı dersin siyasete önemli ve olumlu etkileri oldu.

Bütün liderler ve siyasi partiler, basın kuruluşları, demokrasiyi korumak için darbenin karşısına dikildiler. Aynı anda, aynı hızla ‘demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti’nin yanında saf tuttular.

Liderlerin üslubu o gün değişti.

Kutuplaşma hemen yok oldu.

Birlik ve dayanışma öne çıktı.

Partiler demokrasi mitinglerine birlikte katılmaya başladı.

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve muhalefet liderleri arasında hızla ve yapıcı bir diyalog gelişti.

TBMM ortak direniş gösterdi, ortak açıklamayla ‘yeni bir siyasi iklim’ oluştuğunu ilan etti.

Muhalefet liderlerine teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, özeleştiri niteliğinde çok önemli ve samimi açıklamalar yaptı. 17-25 Aralık olayına kadar bu örgütün gerçek yüzünü göremediklerini söyledi. Allah’ın adını andıkları, asgari müşterekleri bulunduğunu sanarak yardım etmelerinin hata olduğunu belirtti ve “Rabbimden af, milletimden özür diliyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözleri gerçeğin bütün çıplaklığıyla kavrandığını gösteriyordu.

Başbakan Binali Yıldırım’ın muhalefet liderlerini ziyareti de yine yeni siyasi iklimin ilk girişimleriydi.

Hem Cumhurbaşkanı hem Başbakan’ın pazar günü İstanbul’da yapılacak mitinge CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin de katılması konusundaki ısrarları da yeni siyaset anlayışının sonuçlarıydı.

Siyaset kurumu, yüksek bedel ödediği bu yeni iklimin sunduğu fırsatları iyi değerlendirmeli; demokrasi ve laik rejimi bir daha böyle girişimlere olanak tanımayacak şekilde güçlendirmek için ortak çaba harcamalıdır.

EĞİTİMDEN BAŞLAMALI

Gülen Terör Örgütü Türkiye’ye el koymak üzere darbe girişiminde bulunacak güce nasıl ulaştı?
İşe eğitimle başlayarak...

“Ağaç yaşken eğilir” özdeyişinin gereği olarak önce çocuklara ve eğitime el attı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 498 Okunma Türkiye'nin Gazze Konusundaki Duruşu 15 Nisan 2024 | 181 Okunma Meral Akşener Neden Başarılı Olamadı? 10 Nisan 2024 | 418 Okunma Düzen Değişikliği Ve Denetim 08 Nisan 2024 | 103 Okunma CHP’nin İktidar Yürüyüşü 05 Nisan 2024 | 176 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar