Suriye politikasında dönüm noktası

Cumhur İttifakı ortağı MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, partisinin grup toplantısında Suriye ile ilgili açıklamaları Şam ile ilişkilerde yeni bir dönemi mi işaret ediyor? Bahçeli, Şam ile derhal...

Cumhur İttifakı ortağı MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, partisinin grup toplantısında Suriye ile ilgili açıklamaları Şam ile ilişkilerde yeni bir dönemi mi işaret ediyor? Bahçeli, Şam ile derhal işbirliğine gidilmesi ve ABD desteğindeki PKK/YPG işgalinin ortak askeri operasyonla sonlandırılması gerektiğini vurguladı. Aynı gün akşam saatlerinde yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısından sonra yayımlanan bildiride yer alan şu vurgu dikkat çekti:

“Irak ve Suriye’de gasp ettiği toprakları terör yuvası hâline getiren PKK/KCK-PYD/YPG’nin ve ona sağlanan desteğin bölgemizdeki tüm unsurlarıyla birlikte bertaraf edileceği, millî güvenliğimiz ve komşularımızın toprak bütünlüğü hilafına herhangi bir oldubittiye fırsat verilmeyeceği vurgulanmıştır.”

Bahçeli’nin açıklaması ve MGK’nın bildirisi, herhangi bir zamanda genel bir tutum ilanının ötesinde anlam taşıyor. Çünkü MGK bildirisinde de vurgulandığı üzere ABD’nin Suriye’de bir oldubitti hazırlığı söz konusu.

Washington, PKK/YPG’nin işgal ettiği bölgelerde 11 Haziran’da seçimler düzenletiyor. Plan şu: PKK’nın işgali altındaki bölgelerde düzenlenecek seçimleri Batılı ülkeler tanıyacak ve böylece PKK/YPG’nin sözde özerk yönetimine uluslararası alanda bir meşruiyet kazandırılacak. Kasım ayındaki Başkanlık seçimlerine doğru giden ABD’de “derin koridorlar”daki hesap, kim seçilirse seçilsin Suriye’yi bölme operasyonunu devam ettirmeyi zorunlu kılan bir politika mirası bırakmak.

Şunu vurgulayalım: ABD’yi Suriye’de devre dışı bırakan Astana sürecindeki yerinde sayma, Washington’a atağa geçme imkanı verdi. Açıkça belirtelim: 2022 yılı sonunda başlatılan Suriye ile normalleşme süreci ilerletilseydi, şimdi bu durumla karşılaşmayacaktık.

Kısaca hatırlayalım: 28 Aralık 2022’de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Suriyeli muhataplarıyla Moskova’daki görüşmeleriyle atılan ilk adımdan sonra görüşmelere İran dahil oldu. Türkiye, Suriye, Rusya ve İran’ın dışişleri bakan yardımcıları, 3-4 Nisan’da Moskova’da görüştü. 25 Nisan 2023’te 4 ülkenin savunma bakanları ve istihbarat başkanları arasında görüşmeler yapıldı. Son görüşme ise 10 Mayıs 2023’te dışişleri bakanları düzeyinde oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kamala Harris’i güdenler 25 Temmuz 2024 | 113 Okunma Derinleşen ABD-Güney Kıbrıs ilişkileri ve KKTC 21 Temmuz 2024 | 173 Okunma İlk adım PKK/YPG’ye ortak operasyon 18 Temmuz 2024 | 384 Okunma Batı Balkanlar ve Karadeniz NATO’nun odağında 14 Temmuz 2024 | 36 Okunma NATO’nun şaşaalı zirvesinin gizleyemediği gerçek 11 Temmuz 2024 | 1.391 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar