Stratejik sığlık

Dünyada büyük savaş tehlikesi var mı? Evet var ve bu olasılık giderek artıyor. O zaman Türkiye açısından öncelikle büyük savaşın nasıl önleneceğine odaklanmak zorunlu. İkincil olarak...

Dünyada büyük savaş tehlikesi var mı? Evet var ve bu olasılık giderek artıyor. O zaman Türkiye açısından öncelikle büyük savaşın nasıl önleneceğine odaklanmak zorunlu. İkincil olarak, önlenememesi olasılığına göre bu savaşın en az zararla nasıl atlatılacağına ilişkin hazırlıkların da çeşitli senaryolara göre planlanması gerekiyor.

Günümüzde sıcak çatışmaların devam ettiği üç cephe de Türkiye’nin etrafında yer alıyor: Ukrayna, Gazze, Suriye. Bunun yanısıra iç birliğin sağlanamadığı ve savaş halinin devam ettiği Libya’daki durum da Türkiye’yi doğrudan ilgilendiriyor. Ayrıca olası savaş tehdidinin arttığı birçok bölge bulunuyor.

Son gelişme ise, İsrail’in Suriye’deki İran konsolosluk binasına saldırması, İran’ın buna verdiği yanıt ile büyümesinden endişe edilen gerginlik.

Peki, bu cephelerde savaş etkeninin kaynağı nedir? Bizim bazı aklı evvellere göre, Rusya Ukrayna’ya “yayılmacı emellerle” saldırmış, “İran emperyalizmi” Batı Asya’yı vekil güçleriyle doldurmuş, Suriye kendi halkını katletmiş, güçlenen Çin sadece etrafını değil dünyayı ele geçirmek istiyormuş? Her gün TV ekranlarından gazete köşelerinden bunları dinliyor, okuyoruz. Bu pek sayın ve de uzman bay ve bayanlar, güya en hızlı anti Amerikan, anti İsrailcidirler. Boş zamanlarında ABD’ye İsrail’e atıp tutarlar. Ama ABD/İsrail ile sıcak çatışma başladığı anda maskeleri düşer. ABD ve İsrail’e boyun eğmeyen, kafa tutan devletler, Washington ve Tel Aviv’den çok onların hedefindedir artık.

Şunu bir kez daha vurgulayalım: Türkiye de İran, Rusya, Çin, Suriye ile birlikte Atlantik’in hedefindedir. Bunu biz uydurmuyoruz. Açın bakın ABD ve İsrail resmi belgelerini, orada göreceksiniz, Türkiye bir tehdit olarak nitelenmektedir. Daha önemlisi yaşadığımız somut gerçeklik.

Türkiye için bir numaralı güvenlik tehdidi olan PKK’yı, hem de açık açık parayla, silahla, teçhizatla kim destekliyor? Daha 6 ay önce PKK’ya operasyon sırasında Türkiye’nin insansız hava aracını İran mı, Rusya mı, Çin mi, Suriye mi düşürdü?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ukrayna’da sona doğru 28 Nisan 2024 | 364 Okunma ABD Libya’da Türkiye’nin altını oyuyor 25 Nisan 2024 | 1.445 Okunma ABD’nin İsrail çıkmazı 21 Nisan 2024 | 136 Okunma Stratejik sığlık 18 Nisan 2024 | 97 Okunma Türkiye’nin önündeki dış politika gündemi 04 Nisan 2024 | 159 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar