Cumhuriyetin içi taşrada doldurulmadıkça

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının, özellikle büyük kentlerde coşkuyla kutlanacağı tahmin ediliyordu. Öyle de oldu. Sonrasında, siyasi iktidarın, “Trend Topics” yani hakkında en çok konuşulan her şeyde...

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının, özellikle büyük kentlerde coşkuyla kutlanacağı tahmin ediliyordu. Öyle de oldu.

 Sonrasında, siyasi iktidarın, “Trend Topics” yani hakkında en çok konuşulan her şeyde yaptığı gibi, Cumhuriyet değerlerine ve Atatürk’e daha fazla sahip çıkacağına ilişkin gündem hızla oluşturuldu. Tabii, kimse bu konudaki samimiyetlerine inanmadı.

 AKP, yerleştirmeye çalıştığı ilke ve devrimlerine karşıtlık olarak kurulmuş olsa da, Atatürk’ün en azından biçimsel varlığına kerhen de olsa saygı gösteriyormuş gibi yapıyor. Çünkü onun halkın kırmızı çizgisi olduğunu biliyor.

 Din devletinin taşını döşeme yolundaki, gittikçe mesafesi kısalmış olan yolda(!) Atatürk üstünden tartışmaya girmemeye özen gösterdikleri için, konu şimdiye kadar önemli değildi. Ama artık eskisinden çok farklı bir gündem onları bekliyor. “Onlar” diyorum, çünkü dillendirdiklerinin aksine, Türkiye’nin kaderinin AKP’den bağımsız olduğuna inananlardanım!

 Ne acıdır ki, 27 Kasım’da ABD’de görülecek “jürili duruşma” bile ülkemiz siyasi gündemini alt üst etme potansiyelini taşıyor. Orada oluşturulabilecek bir tekil suçlamanın, ülke kaderiyle eş tutularak, düşmana karşı “vatan savunması” çağrısına evrilebileceği konuşuluyor. Tabii böyle bir topyekün savaşta da(!) Atatürk'ün birleştiriciliği önem kazanıyor.

 Eğitimli kitlenin yoğunlaştığı kent merkezlerinin, kendisini çok ilgilendirmeyen kurtuluş çağrılarına(!) icabet etmeyeceği biliniyor. Oysa varoş, taşra, kırsal; nasıl adlandırılırsa adlansın, eğitimli kent soylu yaşamın hüküm sürmediği yerlerde durum aynı değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Son Güneş Tutulması örneğinde bilimin popülerleştirilmesi 13 Nisan 2024 | 37 Okunma Umarım 2054 yerel seçimlerinde 30 Mart 2024 | 39 Okunma Ergun Hiçyılmaz’ın ardından 14 Şubat 2024 | 447 Okunma Deve pazarlığı 27 Ocak 2024 | 117 Okunma Ülke tarihinin gördüğü en ‘siyasi’ yerel seçim 10 Ocak 2024 | 148 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar