Batıl başkanın ülkesinde güneş tutulması

21 Ağustos pazartesi günü Amerika Birleşik Devletleri’nde tam güneş tutulması gerçekleşecek. Aslında, 18 ayda bir gibi kısa aralıklarla görülen bu muhteşem doğa olayının, çoğunlukla...

21 Ağustos pazartesi günü Amerika Birleşik Devletleri’nde tam güneş tutulması gerçekleşecek. Aslında, 18 ayda bir gibi kısa aralıklarla görülen bu muhteşem doğa olayının, çoğunlukla yerkürenin yüzde 71’ini oluşturan deniz ve okyanuslarda gözlenmesi popüler basında yer almamasına neden oluyor. Kıtalarda yani popülasyonun yoğun olduğu yerlerde gözlendiğinde ise çok daha farklı bir ilgi oluşuyor. Bir de bu ülke Amerika ise, olay bambaşka boyutlarıyla irdeleniyor.

Tutulmanın Kuzey Amerika kıtasında 99 yıl sonra ilk kez oluşması, ülkeyi batıdan doğuya 12 eyalet boyunca geçmesi ve yaklaşık 12 milyon insanın şahitliğinde gerçekleşecek olması olayı özel kılıyor.

Buradaki tuhaf çelişki, güneş tutulmasının, 6 Kasım 2012 yılında attığı bir tweet mesajında “küresel ısınma tanımının, ABD’nin üretimini yarışmacı halden koparmak için Çin tarafından uydurulduğunu!” söyleyen bir başkanın ülkesinde gerçekleşecek olması.

Batıl inançlarını bir başkanlık propagandası olarak sunup, halktan geçerli oy alan bir ülke yöneticisinden bahsediyoruz. Beri yandan, bilimsel yayınları ve onlara yapılan atıf açısından ABD’nin açık ara dünya liderliğini sürdürmesi ise başka bir paradoks olarak yaşanıyor. İşte böylesine, popüler mesajlarla seçilmiş, hurafelere inanan bir başkanın yönettiği ülkede tam güneş tutulmasının yine o ülkeye özgün yöntemlerle tanıtımına şahit oluyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ergun Hiçyılmaz’ın ardından 14 Şubat 2024 | 442 Okunma Deve pazarlığı 27 Ocak 2024 | 113 Okunma Ülke tarihinin gördüğü en ‘siyasi’ yerel seçim 10 Ocak 2024 | 146 Okunma Seçmece başlıklarla 2023 yılı özeti 31 Aralık 2023 | 41 Okunma Cumhuriyetin başkenti Ankara ve Anıtkabir 29 Ekim 2023 | 50 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar