Amerika güneş tutulmasını abartıyor mu?

Değil mi; yaklaşmakta olan “Büyük İstanbul Depremini”, klasik olarak yaptığından farklı, doğa üstü güçlere bile havale etmeyip, görmemezlikten gelen bir ülkenin vatandaşı olarak...

Değil mi; yaklaşmakta olan “Büyük İstanbul Depremini”, klasik olarak yaptığından farklı, doğa üstü güçlere bile havale etmeyip, görmemezlikten gelen bir ülkenin vatandaşı olarak Amerika’nın abarttığını kolayca söyleyebiliyoruz. Amerikalının tam güneş tutulmasını bir şova dönüştürmesine bıyık üstünden(!) kahkaha atıyoruz.

Okuyoruz; oturup, güneş tutulması sırasında Amerika’daki işgücü kaybının, ülke verimliliğindeki azalmanın ne olacağını hesaplamışlar! 700 milyon dolar olarak tahmin edilen bu tutar Amerikalıyı kara kara düşündürmekteymiş! Delirmiş olmalılar! İki dudağın arasından çıktığı ayan ve beyan olan 10 günlük Kurban Bayramı tatili kararını alkışlarla karşılamış bir ülke vatandaşı olarak, bize bu işler tuhaf geliyor tabii ki.

Amerikan elektrik üretim ve şebeke operatörleri yıllardan beri harıl harıl güneş tutulması için hazırlanmaktaymışlar. Çünkü tam tutulma sırasında oluşacak ani güneş enerjisi azalması ve bunun yol açacağı değişikliğe, alternatif enerjilerle nasıl hızlı cevap verebileceklerini test edebileceklermiş! Breh breh!

Asrın güneş enerjisi ihalesini(!) daha dün, bir “aldım, verdim!” hamlesiyle, bu yıllardaki en büyük düşmanla ilginç ortaklıklar kurarak yapmış bir ülkenin evladı olarak, bu işe de pek aklımız almıyor. Kaliforniya Bağımsız Sistem Operatörü (CISO) nün, bu uygulamayı 2015’deki Almanların yaptığı bir çalışmadan aldıklarını belirtmeleri canımızı sıkıyor tabii!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Son Güneş Tutulması örneğinde bilimin popülerleştirilmesi 13 Nisan 2024 | 43 Okunma Umarım 2054 yerel seçimlerinde 30 Mart 2024 | 41 Okunma Ergun Hiçyılmaz’ın ardından 14 Şubat 2024 | 449 Okunma Deve pazarlığı 27 Ocak 2024 | 117 Okunma Ülke tarihinin gördüğü en ‘siyasi’ yerel seçim 10 Ocak 2024 | 148 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar