Beş milletin istihbarat sırları
Casusluğun, dünyanın en eski iki mesleğinden biri olduğu yönünde bir şehir efsanesi vardır. (Nedense diğerinin de 'fahişelik' olduğu söylenir.)Avcılık, çiftçilik, madencilik ve marangozluk gibi kadim...
Casusluğun, dünyanın en eski iki mesleğinden biri olduğu yönünde bir şehir efsanesi vardır. (Nedense diğerinin de 'fahişelik' olduğu söylenir.)
Avcılık, çiftçilik, madencilik ve marangozluk gibi kadim meslekleri dünyanın gerçekteki en eski meslekleri kabul etsek bile casusluk, tarihin ilk dönemlerinden beri en çok merak edilen mesleklerden biri, hatta birincisi olmuştur.
İlk savaş kayıtlarına göre, Milattan Önce 1450'lerde Mısır Kralı III. Tutmosis'in, kuşatma altındaki Yafa kentine ajanlarını gizlice göndermesi casusluk tarihinin başlangıcı kabul edilir. O dönemden bu yana tarihte pek çok millet/devlet istihbarat alanında bir kısmı yazılı kaynaklara bile yansımayan önemli işler yapmıştır.
KADİM ÇAĞDA İSTİHBARAT, YAHUDİLERİN İŞİYDİ
İstihbaratla ilgili en çok bahsin geçtiği semavi din kitabı Tevrat'tır. 'İbrani İncili'ne göre 'Rab, Musa öldükten sonra, onun yardımcısı Nun oğlu Yeşu'ya görev verdi'. Yeşu da İsrail'e gizlice iki casus gönderdi. Onlara, "Gidip ülkeyi, özellikle de Eriha'yı (Batı Şeria'daki bir yerleşim yeri) araştırın" dedi. Böylece yola çıkan casuslar, Rahav adında bir fahişenin evine gidip geceyi orada...