Siyasi zemin hareketli, erken veya zamanında bir seçimde taşlar yerinden oynayabilir, fakat…

İktidar cephesi, ne zaman seçim konusu gündeme gelse, tarih olarak 2023 yılının Haziran ayını işaret ediyor. Yasal açıdan olması gereken de o tarihtir. Her iktidar yasaların kendisine tanıdığı en son tarihe...

İktidar cephesi, ne zaman seçim konusu gündeme gelse, tarih olarak 2023 yılının Haziran ayını işaret ediyor. Yasal açıdan olması gereken de o tarihtir. Her iktidar yasaların kendisine tanıdığı en son tarihe kadar iş başında kalmayı ister; bu bakımdan iktidar cephesinin seçimi 2023’te yapmak istemesini yadırgamamak gerekiyor.

Yine de bir sorun var: Anayasaya göre (madde 101) cumhurbaşkanları en fazla iki dönem için seçilebiliyor; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan şu anda ikinci döneminde. AK Parti onu yeniden aday göstermek istiyor; iktidarın diğer ortağı olan MHP AK Parti’den de önce bir sonraki seçimde cumhurbaşkanı adaylarının Tayyip Erdoğan olacağını açıktan ilan etmiş bulunuyor.

Anayasada bunu mümkün kılacak tek bir formül öngörülmüş: Seçim tarihinin Meclis tarafından -milletvekillerinin beşte üçünün oyuyla- erkene alınması…

Tayyip Erdoğan’ın bir dönem daha cumhurbaşkanı olabilmesinin ‘yasal’ ve ‘anayasal’ yolu seçim tarihinin erkene alınmasıdır.

Dönemini tamamlayarak -2023’te- gidilecek bir seçimde Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olmasının ‘yasal’ ve ‘anayasal’ açıdan imkanı bulunmuyor; denenebilecek aksine her yol zorlama olacaktır.

Zaten bu yüzden, iktidar cephesinin seçim tarihi olarak ısrarla 2023 yılını işaret etmesine rağmen, muhalefet sürekli erken seçimden söz ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birileri, CHPlilere, seçimin geride kaldığını, basit gündemlerin peşine takılmanın yanlışlığını hatırlatmalı…  19 Nisan 2024 | 2.076 Okunma Hepimizi meraktan kurtarmasını Bahçeli’den bekliyorum: Erdoğan’ın oy hesabıyla onun hesabı arasında büyük fark var.. 18 Nisan 2024 | 3.512 Okunma ‘Nankör millet’ diyen olmadı derken.. Muhalefete oy veren iller halklarının cezalandırılmasını isteyenler çıktı… 17 Nisan 2024 | 1.971 Okunma “İktidardakiler değişmez” diyen çok.. Ben ise demokratik geleneğin iktidarları değişime zorladığını biliyorum… 16 Nisan 2024 | 1.479 Okunma İsrail’in elindeki en güçlü silah cezalandırılmazlık.. Her ne yaparsa haklı bulunuyor.. “Refah mı, Tahran mı?” 15 Nisan 2024 | 1.590 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar