Seçime doğru: Vaatler, yeni buluş ve gelişmeler anketlere nasıl yansıyor?

“Eskiden” diye başlayan cümleler kurulduğunda herhalde en az on yıl öncesi kast edilir; hiç değilse benim lügatimde o sözcüğün anlamı zaman açısından böyle bir ağırlık...

“Eskiden” diye başlayan cümleler kurulduğunda herhalde en az on yıl öncesi kast edilir; hiç değilse benim lügatimde o sözcüğün anlamı zaman açısından böyle bir ağırlık taşır. Ancak seçimler söz konusu olduğunda aynı sözcük bizde çoktandır daha yakın bir zamana işaret ediyor.

Gerçekten de eskiden iki turlu bir seçim söz konusu değildi. Eskiden seçim kazanabilmek için ‘%50+1’ oy alma şartı da gerekmiyordu. Eskiden seçim tarihi yaklaştığında kritik görevler ifa edilen üç bakanlığın başında yer alan bakanlar -içişleri, adalet ve ulaştırma bakanları- yerlerini tarafsız kişilere bırakırlardı.

Bütün bunlar 2017 yılında yapılan halkoylaması sonucunda değişen sistemle birlikte tarihe karıştı.

Cumhurbaşkanı seçilebilmek için artık oyların ‘%50+1’inin alınması ve bu şart yerine gelmediği takdirde ilkinden 15 gün sonra ikinci tur seçimin yapılması gerekiyor. Kritik konumdaki bakanlar için de tarafsız olma kimliği aranmıyor.

İyi mi oldu bu değişiklikler?

Sanırım, şu sırada canla başla yeniden seçilme çabası içerisindeki AK Parti genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile partisinin öndegelen kurmayları bu soruyu kendilerine sıklıkla soruyorlardır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AK Parti zirvesi, AK Partili medyayı okuyup dinlese.. Eminim, çıkış yolu bulmakta onlardan bile yararlanabilirdi… 23 Nisan 2024 | 335 Okunma Amerika’da Trump’ın önü davalarla kesilmek isteniyor.. Davalardan biri uçkur davası… 22 Nisan 2024 | 1.739 Okunma Emeklileri heveslendirmekten vazgeçin.. Zamma İMF de izin vermez, Mehmet Şimşek de… 21 Nisan 2024 | 1.589 Okunma AK Parti’ye yakın yazarlar ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ diyorlar.. Ben “Olmaz öyle şey” diyorum… 20 Nisan 2024 | 2.867 Okunma Birileri, CHPlilere, seçimin geride kaldığını, basit gündemlerin peşine takılmanın yanlışlığını hatırlatmalı…  19 Nisan 2024 | 3.279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar