MHP + İYİ Parti + Zafer Partisi ve CHP.. Sonuçta yeni cumhurbaşkanı onların eseri olabilir

Gazeteci Fehmi Koru'nun bugünkü (15.09.2022)''MHP + İYİ Parti + Zafer Partisi ve CHP.. Sonuçta yeni cumhurbaşkanı onların eseri olabilir'' başlıklı yazısı.

Meral Akşener başkanlığındaki İYİ Parti bu yılın başlarında oyunu %20 sınırına kadar yükseltmiş; bunu birden fazla kamuoyu yoklamasından anlıyoruz. Aynı partinin kamuoyu yoklamalarına yansıyan şimdiki oyu o zirvenin bir hayli altında.

Yılın başıyla sekizinci ay sonu oyları arasında en az dört puanlık bir fark var.

Bu yılın başlarında siyaset gündemine giren Ümit Özdağ liderliğindeki Zafer Partisi’ne kayan oylar büyük çapta bunun sorumlusu. Bir miktar oyun da AK Parti’ye geri döndüğü anlaşılıyor.

Gerçek bu, ancak bu gerçek bir başka gerçeği değiştirmiyor: Genellikle rahmetli Alparslan Türkeş’in mirasını paylaşan partilerin toplam oyları o çizginin yeni tarihi rekorunu teşkil ediyor. 

İYİ Parti de, Zafer Partisi de vaktiyle MHP bünyesinde siyaset yapmış olan kadrolara sahip.

Siyasette bir partinin bölünmesinin o siyasi çizginin zararına olduğu düşünülür; oysa MHP örneğinde bunun tam tersi söz konusu. MHP + İYİ Parti + Zafer Partisi’nde temsil edilen (MHP 7 + İYİ P 15 + Zafer 3) o çizginin toplam oyu %25’e dayanmış durumda. 

Elbette, her iki partiyi kuran ve kısa sayılabilecek sürede önemli oranlara kavuşturan lider ve kadroların, ana gövde sayılması gereken MHP’den cerrahi bir operasyonla kopartılmasını üzerinde iyiden iyiye düşünülerek hayata geçirilmiş bir planın sonucu olarak değerlendiremeyiz.

Ancak yine de bu sonucu doğuran işlemin mimarı Devlet Bahçeli takdiri hak ediyor. Bu yeni durum, Türk siyasi hayatında, MHP açısından, karizmatik Alparslan Türkeş’in liderliğinde bile gerçekleşmemiş bir başarı öyküsü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler… 25 Nisan 2024 | 43 Okunma CHP genel başkanı Özgür Özel, AK Parti genel başkanı da olan CB Tayyip Erdoğan ile Meclis’te çay içti.. Sıra Külliye’ye çıkmasında… 24 Nisan 2024 | 2.802 Okunma AK Parti zirvesi, AK Partili medyayı okuyup dinlese.. Eminim, çıkış yolu bulmakta onlardan bile yararlanabilirdi… 23 Nisan 2024 | 3.619 Okunma Amerika’da Trump’ın önü davalarla kesilmek isteniyor.. Davalardan biri uçkur davası… 22 Nisan 2024 | 1.754 Okunma Emeklileri heveslendirmekten vazgeçin.. Zamma İMF de izin vermez, Mehmet Şimşek de… 21 Nisan 2024 | 1.613 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar