Kişisel gözlemlerle Türkiye’nin Ermeni meselesi…

Kader böyle imiş; 1980’lerin ilk iki yılını ABD’de geçirdim. İlk yılında bir üniversitenin (Massachusetts Institute of Technology, MIT) araştırma merkezinde bulundum, ikinci yılında bir başka...

Kader böyle imiş; 1980’lerin ilk iki yılını ABD’de geçirdim. İlk yılında bir üniversitenin (Massachusetts Institute of Technology, MIT) araştırma merkezinde bulundum, ikinci yılında bir başka üniversitesinde (Harvard) yüksek lisans eğitimi aldım; bir yandan da Yeni Devir gazetesinde orada meydana gelmekte olan Türkiye’yi ilgilendiren olaylarla ilgili uzunlu-kısalı ‘Amerika Mektupları’ yayımlamaktaydım.

En uzun yazılarımdan biri, 1980’de başkan seçilmiş Ronald Reagan’ın ertesi yılın 24 Nisan’ının hemen öncesinde yaptığı bir konuşmada 1915’te Osmanlı coğrafyasında yaşanan ve imparatorluğun çok sayıda Ermeni vatandaşının hayatını kaybettiği olaylardan söz ederken ‘soykırım’ sözcüğünü kullanması üzerineydi.

O konuya dönerim, ama önce kişisel bir gözlemimi aktarmak istiyorum.

Red ve sevgi arasında

Harvard Üniversitesi’nin Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’ne yüksek lisans için o yıl kabul edilen beş kişiden biriydim. Dönem arkadaşlarımdan biri Japon, bir diğeri Filistin’in BM temsilcisinin oğlu, öteki ikisi ise Amerikalı’ydı. Kaynaşmayı sağlamak için bir hafta sonu dönem arkadaşlarımı bizim eve yemeğe davet ettim. Üçü davetimi hemen kabul etti, dördüncüsü sesini çıkarmadı ve gelmedi.

Gelmeyen genç kadın Ermeni asıllı Amerikalı’ydı. “Neden?” diye soran birine, “Bir Türk’ün evine yemeğe gitmek mi, zehirlenebilirdim” gibi bir laf ettiğini neden sonra işittim. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir hadise var can (MHP) ile canan (AK Parti) arasında da Bahçeli şarkı sözleriyle bunun mesajını mı veriyor?…  26 Nisan 2024 | 24 Okunma Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler… 25 Nisan 2024 | 3.165 Okunma CHP genel başkanı Özgür Özel, AK Parti genel başkanı da olan CB Tayyip Erdoğan ile Meclis’te çay içti.. Sıra Külliye’ye çıkmasında… 24 Nisan 2024 | 2.835 Okunma AK Parti zirvesi, AK Partili medyayı okuyup dinlese.. Eminim, çıkış yolu bulmakta onlardan bile yararlanabilirdi… 23 Nisan 2024 | 3.623 Okunma Amerika’da Trump’ın önü davalarla kesilmek isteniyor.. Davalardan biri uçkur davası… 22 Nisan 2024 | 1.755 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar