İki yazı birden: Türkiye’de en çok izlenen film, bir devletler oyunu belgeseli gibi… Ve İmamoğlu bunu hep yapıyor…

Gazeteci Fehmi Koru’nun bugünkü (26.01.2022)’’ İki yazı birden: Türkiye’de en çok izlenen film, bir devletler oyunu belgeseli gibi… Ve İmamoğlu bunu hep yapıyor…‘’ başlıklı yazısı.

Netflix platformuna konulalı birkaç gün olmasına rağmen ülkemizde en çok izlenen 10 film-dizi arasına girivermiş. Demek ki, tarihle ilgiliyiz. Hem de başka ülkelerin tarihiyle. 

Filmin adı ‘Munich: The Edge of War’ (Münih: Savaşın Kıyısında).

Almanya’da, Adolf Hitler, ekonomik krizle cebelleşen ülkesinde az bir oyla iktidara yükseldikten sonra, basit altyapı düzenlemeleri ve asayişi sağlamasıyla halkın önemli bir bölümünün desteğini arkasına almış… Halkının hoşuna gidecek ‘Alman üstün ırkı’ anlatısı ile karşılarına ‘düşman’ (Yahudi) çıkarmayı da akıl etmiş… 

Bir de hedefi var Hitler’in: ‘Yakın çevre’ gördüğü Avrupa ülkelerini işgal ederek onları ‘üstün ırk’ın hayat sahası haline getirmek…

‘Yakın çevre’ içerisinde hangi Avrupa ülkelerinin olduğunu, sonradan İkinci Dünya Savaşıadını alacak Almanya’nın işgal stratejisi sahneye konulduğunda, öğrenmeyen kalmadı.

Fransa ve İngiltere de vardı o ‘yakın çevre’ içerisinde, Yunanistan ve Rusya’ya kadar bir düzineden fazla başka ülke de…  

İngiltere başbakanı Neville Chamberlain o stratejiyi anlamakta zorlandı.

[Uyarı: Yazının bundan sonraki ilk bölümünde filmin özeti var. İzlemeyi düşünen ve bu yüzden önceden bilgi sahibi olmak istemeyenler yazının Ekrem İmamoğlu ile ilgili ikinci bölümüne atlayabilirler.

Münih’ filmi, Almanya’yı 60 milyon insanın hayatını kaybetmesine yol açacak büyük maceranın içine atmaya hazırlanan Hitler’i bu niyetinden vazgeçirebileceğini düşünen Chamberlain’in nafile çabasını anlatıyor. 

Oxford’ta birlikte eğitim görmüş biri Alman diğeri İngiliz iki genç adam üzerinden…

Mezuniyetleri sonrası, Alman genç Hitler’in yanında tercüman, İngiliz genç de Chamberlain’in özel kaleminde çalışıyor.

Alman gencin ilk yıllarında Hitler’in yarattığı dalgadan etkilenmiş olması yüzünden yara almış arkadaşlıkları, Chamberlain’in Hitler’i Çekoslavakya’yı işgalden caydırmak için gittiği Berlin’de yeniden önem kazanıyor.

Dünyanın önemli bir bölümünü Almanya’nın işgal etme planı olan ‘yakın çevre stratejisi’ ile ilgili gizli belgeyi Chamberlain’a iletmek için, Alman genç, İngiliz arkadaşının aracılığını kullanır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Trabzon’da oynanan maç sonrasında çıkan çatışmacı ortam üzerinde düşünürken aklıma gelenler 19 Mart 2024 | 174 Okunma Putin dün sandıktan yüzde 90’a yakın oy alarak çıkmış.. Putin’in de alınan sonuca şaşırdığını sanıyorum.. Sebepleri var… 18 Mart 2024 | 1.450 Okunma Amerika önümüzdeki dönemde Ortadoğu ülkelerine benzer mi? Amerikalı yazar “Trump seçimi kazanırsa olur” diyor… 17 Mart 2024 | 641 Okunma İddialı cümleler: Kendini devletin sahibi gören bir avuç seçkin azınlık.. Haksızlık ve hukuksuzluğa maruz bırakıldık… 16 Mart 2024 | 2.894 Okunma Demirtaş’a cezaevinde yeni başlatılan üst arama uygulaması birilerine mesaj ama, acaba kimlere bu mesaj? 15 Mart 2024 | 2.436 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar 4 yorum