ABD ile kriz.. F-35’i teslim etmiyor, pilotları gönderiyorlar.. Yaptırım tehdidi de var.. Uyanık olma zamanı…

Gece yarısı bizler uyurken, her güne bizden yedi saat sonra uyanan ve yedi saat geç yatılan ABD’de, önce Beyaz Saray’dan ardından da savunma bakanlığından ülkemizi ilgilendiren açıklamalar yapıldı.

Açıklamaların özeti şu: ABD, Rusya’dan S-400 füze sistemi aldığı için, ortaklık usulüyle hak ettiği ve parasını da büyük çapta ödediği halde, Türkiye’ye F-35 uçaklarını teslim etmeyecek. Teslime hazırlanan ilk iki uçağın eğitimi için ABD’de bulunan subaylar da kısa süre içerisinde ülkeyi terk edecek.

Sert ve zarar verici bir karar bu. 

ABD yönetimi, iki ülke ilişkilerini bozma istidadı taşıyan bu kararını açıklarken, ikili ilişkilerin önemini vurgulama ihtiyacı da duymuş. Açıklamalarda birkaç yerde ‘maalesef’ sözcüğü kullanılmakta. 

Pentagon adına yapılan açıklamada da “ABD Türkiye’nin stratejik ortaklığına halen çok değer vermektedir” deniliyor.

Yine bizler uyurken, Türkiye de, dışişleri bakanlığı aracılığıyla, ABD’yi uyaran bir açıklamayla tavrını koydu: “ABD’yi stratejik ilişkilerimizde onarılmaz yaralar açacak bu hatadan geri dönmeye davet ediyoruz” deniliyor Ankara’nın açıklamasında.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AK Parti zirvesi, AK Partili medyayı okuyup dinlese.. Eminim, çıkış yolu bulmakta onlardan bile yararlanabilirdi… 23 Nisan 2024 | 2.639 Okunma Amerika’da Trump’ın önü davalarla kesilmek isteniyor.. Davalardan biri uçkur davası… 22 Nisan 2024 | 1.739 Okunma Emeklileri heveslendirmekten vazgeçin.. Zamma İMF de izin vermez, Mehmet Şimşek de… 21 Nisan 2024 | 1.590 Okunma AK Parti’ye yakın yazarlar ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ diyorlar.. Ben “Olmaz öyle şey” diyorum… 20 Nisan 2024 | 2.869 Okunma Birileri, CHPlilere, seçimin geride kaldığını, basit gündemlerin peşine takılmanın yanlışlığını hatırlatmalı…  19 Nisan 2024 | 3.279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar