‘Derin çakma’ en yeni tehlike.. Gerçek görünümlü sahte videolar.. “Dikkat” diyorum…

Son günlerde kamuoyunu meşgul eden konuların başında siyasilerin söz ve davranışları geliyor. Konuların hepsi de görüntüler eşliğinde tartışılıyor. Henüz görüntülere kimse...

Son günlerde kamuoyunu meşgul eden konuların başında siyasilerin söz ve davranışları geliyor. Konuların hepsi de görüntüler eşliğinde tartışılıyor. Henüz görüntülere kimse “Bunlar çakma” diye itiraz etmedi, o sebeple kamuoyumuzda tartışma yaratan görüntülerin ‘üzerinde çalışılmış sahtelik kokan ürünler’ olduğunu söylemek mümkün değil.

Ancak yine de hem kendi yakın geçmişimizde gündemi belirlemiş olaylardan hem de başka ülkelerde şu yakınlarda yaşananlardan hareketle dikkatli olmakta yarar görüyorum.

Konuya ilgi duymaya başlayana kadar yeni türetildiği belli olan ‘deepfake’ sözcüğünü işitmemiştim. Türkçeye ‘derin çakma’ diye çevrilebilir. Teknolojide kaydedilen ilerlemeler sayesinde tekil şahısların bile tabletleri veya bilgisayarlarına indirdikleri birkaç program yardımıyla üretebildikleri video görüntülerle siyasi hayatı etkileme çabasının adı bu.

Afrika ülkelerinden Gabon’da ‘derin çakma’ ürünü olduğuna inanılan bir video yüzünden bir darbe girişimi yaşanmış. Girişim başarısız kalsa da sonuçta ülkeyi sarsan bir olay. Gabon’u 1967 yılından beri yöneten bir ailenin 2009 yılında cumhurbaşkanı olmuş son ferdi Ali Bongo‘nun ağır bir hastalıkla uğraştığı dönemde piyasaya sunulan videonun ‘derin çakma’ ürünü olduğu iddiaları yüzünden ortalık karışmış.

Cumhurbaşkanı Bongo‘nun sağlığının yerinde olduğunu göstermeyi amaçlayan video as kalsın ülkeyi kana bulayacakmış…

Konu karışık mı geldi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP genel başkanı Özgür Özel, AK Parti genel başkanı da olan CB Tayyip Erdoğan ile Meclis’te çay içti.. Sıra Külliye’ye çıkmasında… 24 Nisan 2024 | 2.801 Okunma AK Parti zirvesi, AK Partili medyayı okuyup dinlese.. Eminim, çıkış yolu bulmakta onlardan bile yararlanabilirdi… 23 Nisan 2024 | 3.618 Okunma Amerika’da Trump’ın önü davalarla kesilmek isteniyor.. Davalardan biri uçkur davası… 22 Nisan 2024 | 1.754 Okunma Emeklileri heveslendirmekten vazgeçin.. Zamma İMF de izin vermez, Mehmet Şimşek de… 21 Nisan 2024 | 1.613 Okunma AK Parti’ye yakın yazarlar ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ diyorlar.. Ben “Olmaz öyle şey” diyorum… 20 Nisan 2024 | 2.877 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar