İsrail anlık tepkiler yerine uzun erimli politikalarla işi bu noktaya getirdi

Şu sıralarda yaşananlarla ilgili şaşırma duygumu yitirdiğimi bilmenizi isterim. Nedenini açıklıyorum: - Reklam - Bilenler, “Beyaz Saray’ı aramanız gerekirse santral numarası hâlâ...

Şu sıralarda yaşananlarla ilgili şaşırma duygumu yitirdiğimi bilmenizi isterim.

Nedenini açıklıyorum:

- Reklam -
Bilenler, “Beyaz Saray’ı aramanız gerekirse santral numarası hâlâ 1-202-456-1414” diyorlar.

O numarayı ABD’nin İsrail ile ilişkileri tarihinde en kritik dönüm noktalarından birini teşkil eden ‘Yahudi yerleşim projeleri’ için 10 milyar dolarlık ek yardım isteyen İsrail Başbakanı İzak Şamir’e verdiği cevap sırasında, dönemin ABD Dışişleri Bakanı James Baker’ın ağzından işitmiştik.

“Barış konusunda samimiyse ve o yolda adım atmaya karar verirse, Şamir beni 1-202-456-1414 numaralı Beyaz Saray telefonundan arayabilir” demişti düzenlediği basın toplantısında Baker…

Meydan okuduğu toplantının tarihi 13 Haziran 1990’dı.

Meydan okumadan sonra Bush seçimi kaybetti
ABD Baker’ın bastırmasıyla Filistin’le barış için adımlar atmak ve Madrid sürecini başarılı kılmak amacıyla İsrail’i köşeye sıkıştırma çabasını sürdürüyordu o dönemde. 10 milyar dolarlık ek yardım İsrail’e ödenmedi.

Toplantıdan iki yıl sonra, 1992 yılında yapılan başkanlık seçiminde, Baba Bush, rakibi Bill Clinton karşısında yenilgiyi tadarak, yalnızca bir dönem başkanlık yapmışlar listesine adını yazdıracaktı.

İki büyük partili bir ülke olan ABD’de, Ross Perot adlı bir mülti-milyarder, Bush ve Clintonyanında üçüncü başkan adayı olarak seçimlere katıldı ve çoğunu geleneksel olarak Bush’un partisine oy verenlerden aldığı yüzde 19 oyla dengeyi bozdu. (Oylar yüzde olarak şöyle dağıldı: Clinton 43, Bush 38, Perot 19).

ABD, aradan geçen yıllarda, Beyaz Saray’da İsrail’e “Dur” diyebilecek bir havanın hâkim olduğu günlerden bugünkü “Kudüs İsrail’in ebedi ve bölünmez başkentidir, bunu ispat için büyükelçiliğimizi Kudüs’e taşıyacağız” noktasına geldi.

Yalnızca 27 yılda (1990-2017).

Perot’nun yerini Adelson aldı
Mülti-milyarder Ross Perot’nun yerini bugünlerde ‘kumarhaneler kralı’ unvanlı Sheldon Adelson aldı…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Ilımlı otokrasi’ sıfatı üzerimize yapıştırıldı.. Batı ülkeleri de bizi izleyeceğe benziyor.. Ya biz vazgeçersek? 28 Mart 2024 | 456 Okunma Seçim kazanmanın psikolojik yöntemleri var.. O yöntemleri iyi kullanan seçimleri kazanıyor… 27 Mart 2024 | 1.608 Okunma Rusya’da, İran’da terör örgütleri saldırıları.. Ukrayna ve Gazze’de Rusya ve İsrail saldırıları.. Bunlar tesadüf mü dersiniz? 26 Mart 2024 | 1.527 Okunma Muhalefet emeklileri seviyor, bu iyi.. Ancak emekliler, muhalefetin ekonomik sorunları çözeceğine güvenmek de istiyor… 25 Mart 2024 | 1.063 Okunma İsrail ile ticaret MÜSİAD üyelerinin işiymiş.. MÜSİAD, CB Erdoğan’ın Gazze’de yaşananları ‘soykırım’ ilan ettiğini bilmez mi? 24 Mart 2024 | 1.241 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar