Markalarımızın çevre karnesi zayıf

Sanayileşme ve seri üretim yaygınlaştıkça, bir yandan kaynakları tükeniyor; öte yandan, üretilen malzemelerin atıkları suyu, havayı ve toprağı kirletiyor. Gelecekte aç kalmamak ve yaşanabilir bir...

Sanayileşme ve seri üretim yaygınlaştıkça, bir yandan kaynakları tükeniyor; öte yandan, üretilen malzemelerin atıkları suyu, havayı ve toprağı kirletiyor. Gelecekte aç kalmamak ve yaşanabilir bir çevreye sahip olmak isteyen ülkeler ambalajların geri dönüşümü konusunda kararlı ve katı davranıyorlar. Türkiye için de bu konu büyük önem arz ediyor. Yıllardır, ambalaj atıklarını değerlendirmek için çalışan ÇEVKO Vakfı’nın Genel Sekreteri Mete İmer’e markalarımızın çevre konusunda neler yaptığını sordum. ÇEVKO’nun rakamları çok umut verdi. Ancak, çevre konusunda gidecek çok yolumuz ve yapacak çok işimiz var.

Elli kurucu üye

ÇEVKO, P&G, Loreal, Anadolu Efes, Coca Cola, Unilever, Pepsi, Nestle, Pınar, Migros gibi elli önemli kuruluşun girişimiyle kurulmuş bir vakıf. Üye şirketler adına, belediyeler ve lisanlı firmalarla birlikte geri dönüşüm çalışmaları yürütüyor. Sadece, geçtiğimiz yıl, ÇEVKO geri kazanım sağladığı atıklarla, ülke ekonomimize 2.6 milyar TL’lik tasarruf sağladı. Ayrıca çevrenin korunmasına destek oldu; örneğin, 4.7 milyon ağaç kesilmekten kurtuldu; 42 bin ailenin yıllık su tüketimi kadar su, 976 bin ailenin elektrik tüketimi kadar enerji tasarruf edildi. Çöpleri depolamak için daha az alan gerekti ve daha az fosil yakıt tüketildi.

ÇEVKO’nun çalışmaları tüm markalar için örnek başarı öyküleriyle dolu. Ancak, ne yazık ki pek çok kuruluş ambalaj atıklarını değerlendirmek için çalışmıyor. Oysa, her şeyden önce bu yasal bir zorunluluk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yayınladığı bir yönetmelikle, kuruluşlara, ambalajlarını geri kazandırma konusunda yükümlülük getiriyor. Aynı şekilde, belediyelere de büyük iş düşmesine rağmen, 1300 belediyeden sadece 167’si ÇEVKO’yla çalışıyor. Firmalarımız “genişletişimiş üretici sorumluluğu” konusuna eğilmeli, hem kendileri hem de ülkemizin sürdürülebilir bir ekonomiye sahip olması için çalışmalılar.

- ÇEVKO 2005-2108 yılları arasında 422 milyon TL harcayarak, ekonomimize 31 milyar TL’lik katkıda bulundu.
- Çalışılan kuruluş: 1850
- Çalışılan lisanlı firma: 70
- Çalışılan il: 30
- Çalışılan belediye: 167
- Kapsanan nüfus: 31.5 milyon
- Verilen dış mekan kumbarası: 38 bin 335
- Verilen iç mekan kumbarası: 718 bin
- Kamu spotu: 13

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Google 20 yaşında ve 800 milyar dolar değerinde 27 Eylül 2018 | 234 Okunma Dijital ekonominin geleceği ne olacak? 20 Eylül 2018 | 189 Okunma Kameralar, ekranlar, gözlükler ve videolardan oluşan bir geleceğe hazır mıyız? 13 Eylül 2018 | 116 Okunma Organik pazarlama dönemi 06 Eylül 2018 | 117 Okunma Satışa giden yol duygulardan geçiyor 30 Ağustos 2018 | 81 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar