Hayata katılmak

Bodrum’da yaşayan 85 yaşındaki Şefika Cebeci üç kitap yazarak edebiyat dünyasına katıldı. Şefika Hanım, 25 yaşında İstanbul’a göç eden bir ailenin kızı. O dönem bir milletvekilinin...

Bodrum’da yaşayan 85 yaşındaki Şefika Cebeci üç kitap yazarak edebiyat dünyasına katıldı. Şefika Hanım, 25 yaşında İstanbul’a göç eden bir ailenin kızı. O dönem bir milletvekilinin yanında aşçı olarak işe başladı. Okumayı kendi imkânlarıyla öğrendi ve çok farklı iş dallarında çalıştı. 25 yıl önce eşinin işi dolayısıyla bodruma yerleşen Şefika Hanım, burada bilgisayar kullanmayı öğrendi ve ilk kitabı “Zorlu Yılları” kaleme aldı. Daha sonra Hayatla Mücadelem ve Hayatın içinden adlı kitaplarını yayınlayan Şefika Hanım, boş durmayı sevmediğini ve imkânları doğrultusunda hayata bir şeyler katmaya çalıştığını ifade ediyor.

“Fırsat buldukça yazıyorum, bazen uykudan kalkar, yazmaya başlarım” diyen Şefika Cebeci kitaplarında zorlu geçen yaşamını ve kadına yönelik şiddeti ele aldığını belirtiyor ve kadınların maruz kaldığı şiddete vurgu yapıyor.

Şefika Cebeci’nin mücadele ile geçen hayat hikâyesini okuduğumda, azim ve cesaretin başarıya giden yolda önemli birer etken olduğunu düşündüm. Zaman bize verilmiş bir imkân, bu imkânı hayırlı işler için de kullanabiliriz, hiçbir fayda getirmeyecek meseleler peşinde de tüketebiliriz. O nedenle zamanın hesabını er geç vereceğimizi bilmeli ve sorumluluk bilinciyle hareket etmeliyiz.

İsmet Katı, Beypazarı’nın Kerbanlar köyünde yaşayan görme engelli bir birey. Kendisi köy imamının teşvikiyle hafızlık eğitimine başladı ve dinleyerek günde beş sayfa Kur’an ezberledi.

Doğuştan görme engelli olan İsmet Katı kaset dinleyerek başladığı hafızlık serüvenini şöyle anlatıyor:

“Resulullah sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir” buyurur. Benim gözlerim görmediği için elif-ba öğretme imkânım yoktu. Ben de elif-bayı geçen öğrencilere, tecvit öğretmeye ve Kur’an’ı okumayı geliştirmelerine destek olmaya başladım. Dükkânlara gittim, bazen de komşular bana geldiler. Zaman zaman mukabele takibi için torunlarımın da koluna girerek uzaktaki tanıdıkların evlerine gittim. Çok şükür bugüne kadar sayısız hatim tamamladım.

Emeklilik günlerinde vaktini İslami eğitime adayan İsmet Katı insanlarımızı Kur’an’ı okumaya ve anlamaya teşvik ederek çalışmalarını sürdürüyor.

Karabük Belediyesi’nin açtığı okuma yazma kursuna devam ederek 67 yaşında okuma öğrenen Elmas Gündüz ise artık gazeteleri rahatça okuyabildiğini, gündemi takip edebildiğini söylüyor. Ekonomik sorunları nedeniyle okula gidemediğini anlatan Elmas Hanım, kursun ilk günlerinde zorlandığını fakat daha sonra geri adım atmayıp azimle devam ettiğini söylüyor. Okumanın yaşı yoktur diyen Elmas Gündüz boş kalan vakitlerinde kitap okuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dünya adalet gününde ne hissettiniz? 27 Aralık 2017 | 161 Okunma Şimdiden sonra ne olacak? 26 Aralık 2017 | 2.531 Okunma Okullarda şiddet eğitimi 25 Aralık 2017 | 217 Okunma Şiddet toplumuna mı dönüşüyoruz? 23 Aralık 2017 | 149 Okunma Sıradan şeyler (2) 22 Aralık 2017 | 123 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar