Sahte ve gerçek

Günlük hayatımızda pek çok kelime kullanırız. Ne ki çoğunun anlamı üzerine hiç düşünmeyiz bile. (Niye düşünelim ki “aynen” diye sihirli bir kelimemiz var artık.)Türkiye'de abuk...

Günlük hayatımızda pek çok kelime kullanırız. Ne ki çoğunun anlamı üzerine hiç düşünmeyiz bile. (Niye düşünelim ki “aynen” diye sihirli bir kelimemiz var artık.)
Türkiye'de abuk sabuk kitaplar çok satanlar listesinden inmez iken elin Fransız'ı “Büyük Erdemler Risalesi”ni okumalara doyamıyor.
Aşağıdaki tanımlar “Büyük Erdemler Risalesi”nden.
“Sahte ve gerçek: Karşıtı karmaşıklık değil, kopya ve sahtedir.”
“Sadelik ve cömertlik: Cömertlik, bencilliğin karşıtıdır, sadelik ise narsizm ve kibrin karşıtı...”
“Kendini yargılamak kendini ciddiye almaktır elbette. Sade kişi kendi hakkında bunca soru sormaz. Kendini olduğu gibi kabul ettiği için mi? Bu bile çok şey söylemektir. Kendini ne kabul eder ne de reddeder. Kendini sorgulamaz, kendi üzerine düşünmez, kendini ele almaz. Kendini ne över ne küçümser... Ne yapıyorsa yapmaya devam eder, her birimiz gibi, ama burada söylem konusu olacak bir şey göremez, yorumlanacak hatta üstünde düşünülecek bir şey bile göremez. Ormandaki kuşlar gibidir o, her zaman hafif ve sessiz, şakırken bile, konarken bile...”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ne olacak bu anne babaların hali? 19 Nisan 2024 | 302 Okunma Bayram neşesinin dışında kalmamak, lâkin içine de girememek... 12 Nisan 2024 | 98 Okunma Öz orucu, söz orucu, köz orucu ve seçim kampanyaları... 05 Nisan 2024 | 231 Okunma Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 149 Okunma Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 317 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar