“Rakip kültürü yok, hasım kültürü var!”

25 Ekim Pazar akşamı Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, Yeni Şafak gazetesini, yeni binasında ziyaret etti. Sayın Ahmet Davutoğlu “Türkiye'nin birikimi” ibaresini inşa eden köşe yazarlarından biri idi Yeni...

25 Ekim Pazar akşamı Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, Yeni Şafak gazetesini, yeni binasında ziyaret etti. Sayın Ahmet Davutoğlu “Türkiye'nin birikimi” ibaresini inşa eden köşe yazarlarından biri idi Yeni Şafak'ın ilk yıllarında.
Ahmet Davutoğlu, İsmet Özel, İsmail Kara, Mustafa Özel, yazılarını şevkle okuduğumuz yazarlardı.
Prof. Dr. Nabi Avcı'nın yayın yönetmenliğinde çıkan Yeni Şafak, okur-yazar çevrelerde ilgiyle takip edilir, köşe yazıları günlerce konuşulurdu.

Sayın Başbakan geçmişi yad ederken; o dönem evlerde yaptığımız eleştirilerin kalitesine maalesef bugün ulaşamıyoruz dedi.
Bendenizin temel problem alanlarından birisi de, eleştirel kültürü inşa edemeyişimiz olduğu için, Sayın Başbakan'dan bu tespitini açmasını istedim. Eleştirel iklimi inşa etmek için siyasi iktidar olarak ne yapacaklarını sordum.
Sayın Başbakan eleştirel iklimi çok önemsediğini örnekleri ile anlattıktan sonra, Türkiye'de rakip kültürünün değil hasım kültürünün olduğunu söyledi.

Bu cümle benim için çok önemli.
Önce, Mustafa Nihat Özön'ün Osmanlıca lügatinden rakip ve hasım kelimelerine bakalım:
Rakip: (Rekabet'ten)1-Başka biriyle aynı şeye istekli olan.2-Bir işte çalışanlarla yarış ederek, onları çürütüp ilerlemek isteyenlerden her biri öbürüne göre.

Hasım: Düşmanlık gösteren.
İslam, işi ehline veriniz diyerek esasında hasım kültürünün önüne set çekmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ne olacak bu anne babaların hali? 19 Nisan 2024 | 642 Okunma Bayram neşesinin dışında kalmamak, lâkin içine de girememek... 12 Nisan 2024 | 98 Okunma Öz orucu, söz orucu, köz orucu ve seçim kampanyaları... 05 Nisan 2024 | 232 Okunma Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 149 Okunma Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar