Ödül bazen leke gibidir bulaştı mı çıkmaz!

Çarşamba günü ödül almak da vermek de tehlikeli bir iştir demiştim. Bazı okuyucularımız nasıl yani diye soruyor.(Bunu nasıl söylersiniz hediye almak sünnettir diyenler de oldu. Ödül ile hediye arasındaki...

Çarşamba günü ödül almak da vermek de tehlikeli bir iştir demiştim. Bazı okuyucularımız nasıl yani diye soruyor.
(Bunu nasıl söylersiniz hediye almak sünnettir diyenler de oldu. Ödül ile hediye arasındaki farka dair bir ara yazarım belki.)
“Nasıl yani”nin en güzel, en teferruatlı en can alıcı izahı 2016 Nobel Edebiyat Ödülü'nde gizli.
Hatırlayalım...
2015 Nobel Kimya Ödülünü alan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın başarısı hepimize iyi geldi lakin Nobel Edebiyat Ödülü, zenginin malı züğürdün çenesini yorar bir durum inşa etti.
Neden?
Çünkü ödül bir pop starına, Bob Dylan'a verildi.
O şarkıcı değil ozandır ozan diye savunanlarla, filan feşmekan on yıldır Nobel Edebiyat Ödülü'nü beklerken sen kalk paraya para demeyen bir şarkıcıyı ödüllendir diye karşı çıkanlar oldu.
Bazı köşe yazarları karşı çıkmak ile savunmak arasındaki uzun mesafeyi çok kısa bir zamanda aşarak, yazdığı yazı yayınlanmadan düşüncelerinden vazgeçtiğini ifşa edip “Döneklik tarihine Nobel katkısı” olarak sundu.
Nobel Edebiyat Ödülü bir müzisyene verilerek ne denmiş oldu?
Küresel dünyada sınırlar geçersizdir. Kimlikler geçersizdir. Esas olan performanstır. MI?
Tepki gösterenleri anlamak kolay, lakin övmelere doyamayanları anlamak vakit aldı.
Lütfen onun yazdıklarına şarkı sözü demeyelim, en esasından şiirdir deyip, şiirli Dylan için şiirimsi övgüler düzenlediler.
Bob Dylan fanları işini gücünü bırakıp bu ödülün ona ne kadar yakıştığını onun bu ödülü nasıl hak ettiğini dünya âleme Mars'tan Merkür'e herkese anlatmaya çalıştılar çalışmasına lakin bir sorun vardı.
Dylan ödülün kazanımını istiyor lakin bedelini ödemeye pek yanaşmıyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ne olacak bu anne babaların hali? 19 Nisan 2024 | 318 Okunma Bayram neşesinin dışında kalmamak, lâkin içine de girememek... 12 Nisan 2024 | 98 Okunma Öz orucu, söz orucu, köz orucu ve seçim kampanyaları... 05 Nisan 2024 | 231 Okunma Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 149 Okunma Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 317 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar