Kıyamet yakın: Zenginlerin gözü aç, fakirlerin karnı!

Gelir dağılımı arasındaki uçurum giderek büyüyor.Dünyanın nimeti, birkaç sülalenin öğünü.Zenginler yemelere doyamıyor, milyarlarca insan hayata hiç dokunamadan açlıktan...

Gelir dağılımı arasındaki uçurum giderek büyüyor.
Dünyanın nimeti, birkaç sülalenin öğünü.
Zenginler yemelere doyamıyor, milyarlarca insan hayata hiç dokunamadan açlıktan ölüyor.
İngiltere Oxford Üniversitesi bünyesinde, yoksulluk üzerine çalışmalar yapan sivil toplum örgütü Oxfam bir rapor yayınladı. Çarşamba günü başlayan Davos zirvesinde zenginler ile fakirler arasındaki uçuruma dikkat çekmek niyetiyle...
Zenginin malı züğürdün çenesini yormasın, yüzde 1'lik kesimin dünyanın geri kalanından daha zengin olduğu bir dünya, dünya olarak kalmaz demek istiyor rapor.
Dünya kamuoyu raporu nasıl gördü bilmiyorum. Türkiye'de rapor, Acun yarışmalarının binde biri kadar “görülmedi”.
Raporlar yayınlanıyor, yayınlandıkları ile kalıyor. Çünkü rapordan çıkan neticeler konusunda, sorumluluk alması gerekenlerin para hırsı dışında her şeye gözleri ve kulakları kapalı.
Dünyanın yüzde 1'lik kısmının serveti 2009 yılında dünyanın toplam zenginliğinin %44'ünü oluştururken bu rakam 2014'te %48' ulaştı.
Rapora göre zenginlerin payı artmaya devam edecek. Merhum Necip Fazıl'ın mısralarını hatırlamanın tam zamanı:
Allah'ın on pulunu bekleyedursun on kul;
Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul.
Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa;
Yaşasın kefenimin kefili karaborsa!
Zenginin malı züğürdün çenesini yorduğu sürece, bütün çıkış kapıları iptal. Zenginin malı bizzat zenginin derdi olmalı.
Herkes kendi çocuklarının yarınını düşünüyor. Kendi çocuklarının yarını için mal biriktiriyor, en iyi okullarda okutabilmek için tasarruf yapıyor. Oysa kendi çocuklarımızın yarını, dünyadaki fakir çocukların yarınına bağlı.
Fakirlerle zenginlerin aynı mekanda ve aynı zamanda yaşadığı yarınlar inşa edebiliyor muyuz, edemiyor muyuz? Bütün mesele bu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 98 Okunma Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 314 Okunma Anlam dünyamızın duvarlarını dinleyerek öreriz 15 Mart 2024 | 198 Okunma “Hasta denetimi, imaj yönetimi” 08 Mart 2024 | 200 Okunma Bir arpa boyu yol, tesettürlü özne her kesime hâlâ yabancı... 01 Mart 2024 | 413 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar