“Gençlik sadece bir kelimedir!”

Nihayet Dergi'nin Mayıs sayısını gençliğe ayırdık.Yaşlanmanın ertelendiği bir dünyada genç olmak nedir?İhtiyarlığın/olgunluğun kabul edilmediği, yaşlılardan sürekli hayattayım ve...

Nihayet Dergi'nin Mayıs sayısını gençliğe ayırdık.
Yaşlanmanın ertelendiği bir dünyada genç olmak nedir?
İhtiyarlığın/olgunluğun kabul edilmediği, yaşlılardan sürekli hayattayım ve tüketebilme kabiliyetine sahibim performansının beklendiği, uzun eğitim sürecinden dolayı gençlerin para kazanma yaşının giderek yükseldiği 21. Yüzyıl'da, genç olmak nasıl bir durumdur?
P. Bourdieu gençlik sadece bir kelimedir demişti.
Ne belli bir yaş aralığı, ne yapılan meslek, ne de hayat tecrübesinin yokluğu bizi gençleri tanımlayabileceğimiz bir alana götürmüyor.
21. Yüzyıl'da genç olmak demek anne babanın sahip olduğu “hayat yordamına” asla sahip olamamak anlamına geliyor.
Genç, gençler, dindar gençler, bizim gençler, ideal gençler, özgürlükçü gençler, gün boyu dilimizden düşmüyor; ama, genç dediğimizde kimi ve neyi kast ettiğimizi aslında hiçbirimiz tam olarak bilemiyoruz. Daha da önemlisi gençlerin nasıl yaşadığını, ne hissettiğini, nelere maruz kaldığını, maruz kaldıkları ile nasıl başa çıkmaya çalıştıklarını da bilmiyoruz.
P.Bourdieu'nun gençliğin sadece bir kelime olduğu ve homojen bir kategori olarak ele alınamayacağı eleştirisine meslektaşları karşı çıkmıştı.
Ama 21. Yüzyıl meslektaşlarını değil Bourdieu'yu haklı çıkaracak bir şekilde ilerliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ne olacak bu anne babaların hali? 19 Nisan 2024 | 697 Okunma Bayram neşesinin dışında kalmamak, lâkin içine de girememek... 12 Nisan 2024 | 98 Okunma Öz orucu, söz orucu, köz orucu ve seçim kampanyaları... 05 Nisan 2024 | 232 Okunma Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 150 Okunma Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar