Evlilik kriterleri/ Kederli Dindar Kızlar (4)

Eskiler ne düğün bekler ne cenaze derdi. Düğün safhasına gelinince beklenmiyor kabul. Fakat modernleşme ile birlikte evlenmeler gittikçe zorlaşıyor. Sıkıntı Türkiye'ye mahsus değil.Birkaç yıl önce...

Eskiler ne düğün bekler ne cenaze derdi. Düğün safhasına gelinince beklenmiyor kabul. Fakat modernleşme ile birlikte evlenmeler gittikçe zorlaşıyor. Sıkıntı Türkiye'ye mahsus değil.

Birkaç yıl önce, “İslami Google” açmak için girişimde bulunan bir cemaat programın sonunda dünyanın dört bir tarafından birbirini bularak evlenmiş olan gençleri sahneye çıkartmıştı.

19.Yüzyıl'da gazete ve dergiler kanalıyla evlilik ilanı üzerinden eş bulma girişimi günümüzde dijital teknolojiyi kullanarak, eş bulma sitelerine doğru evrilmiş durumda.(İslami Eş Bulma sitesi adı altında faaliyet gösteren siteleri parantez içi hatırlatmış olayım.)
Evlilik ilanları üzerine Fatma Tunç Yaşar Nihayet Dergi Şubat sayısında “Desti İzdivacınıza Talibim” başlığı altında, 6 Haziran 1918 yılında “Saadet Tevlid Eder” sloganı ile yayın hayatına atılan İzdivaç dergisindeki evlenme ilanlarına dair bilgiler sundu.
İlan verenlerin önemli bir kısmı yüzbaşı, zabit, memurlardan oluşuyor. Kazançlarının kendilerine yetmeyeceğinden endişeli olan “devlet memurları” bu endişelerini, evlenecekleri kızın bir miktar maddi güce sahip olması, hürriyetini kaybetmemek şartıyla iç güveysi de girebilecekleri üzerinden ifade ediyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ne olacak bu anne babaların hali? 19 Nisan 2024 | 14 Okunma Bayram neşesinin dışında kalmamak, lâkin içine de girememek... 12 Nisan 2024 | 97 Okunma Öz orucu, söz orucu, köz orucu ve seçim kampanyaları... 05 Nisan 2024 | 231 Okunma Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 149 Okunma Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 317 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar